ATE
Alsódobszai Hernádmenti Természetvédelmi Kulturális és Sport Egyesület

Keresés a honlapon


Üzenőfal


Név:

Üzenet (max. 100 karakter):


Szavazás


Kántálás

Kántálók énekétől volt hangos Szenteste!

A egyesületünk tagjai immár másodszor törték meg ének és muzsikaszóval szentestei utcák csendjét. Barátaikkal kiegészülve a templomi istentisztelet után a falu házait sorra meglátogatva hirdették és dicsőítették Krisztus születését. Néhány karácsonyi dal eléneklése után- melyet furulya és harmonika szó kísért- a ház lakói iránti jókívánságok felsorolása következett, verses formában. A gazdák és gazdasszonyok kivétel nélkül mind, rövid vendégségre invitálták a didergő legényeket és leányokat. A frissítők és sütemények elfogyasztása után, a csapat tovább látogatta a deres utcák szépen feldíszített házait. Az esetleges adományokat az egyház javára ajánlották fel. A kántálás a hosszas beszélgetések, a jó társaságban eltöltött lopva rohanó idő miatt, egészen hajnal egyig húzódott, amikor is a maroknyi csapat az utolsó háznál is kihirdette Jézus születésének napját.


Fenyőünnep

Együtt ünnepelt a falu!

A karácsony meghittségét, ünnepiességét méltatva családias hangulatot teremtve együtt ünnepelt a falu valamennyi lakója! A rendezvény lebonyolítására egyesületünk és az alsódobszai önkormányzat közösen vállalkozott. A falu iskolájának udvarán- hol generációk nőttek fel- a didergő tömegek lelkébe Vasnógrádi Béla tiszteletes úr ünnepi szavai csempésztek némi meleget. Ezután Bűdi Károly polgármester úr emelte ki a szeretet ünnepének fontosságát, és az egymás iránti megértés, szeretet szükségességét. Ezen gondolatok után a Felsődobszai Filharmonia Nostra Női Kórus – kikkel jó kapcsolatot sikerült kiépítenünk- ünnepi műsorát hallgathattuk , mely igazi szellemi felüdülésként szolgált azon a hideg éjszakán. A dalok alá a zenét a Tátorján Együttes szolgáltatta. A koncert végeztével az ünneplő tömeget szeretetvendégség várta, ahol ki- ki kedvére válogathatott a finomabbnál-finomabb sütemények, a meleg hurka, és a zamatos forralt bor és tea között. A falu népe ezen szerény vacsora mellett jót beszélgetve, lelkét ünnepi díszbe öltöztetve térhetett haza.


Zenés mulatságok a helyi kultúrteremben!

Mulat a falu apraja nagyja!

A hosszú téli esték már nagymamáink idejében is a legjobb alkalmat szolgáltatták egy kis zenés mulatozáshoz! Egyesületünk megtartva ezen remek szokást decemberben két alkalommal szervezett bált.
Először a fiatalabb korosztály koptatta rég porosodó tánccipőjét. A kezdeti bátortalanságot hamar felváltotta az önfeledt mulatozás. Dobbantak a cipők, pörögtek a szoknyák, s visszhangzott a terem a jófajta mulatószenétől. Éjfélkor karaoki show „borzolta” a kedélyeket. Ki-ki elénekelhette kedvenc dalát, mely produkciót a közönség minden esetben hangos ovációval jutalmazta. A legjobbak pedig szerény ajándékban részesültek. A fiatalok egészen hajnalhasadtáig ropták a táncot a már sokat látott kultúrterem falai között.Pár hét elteltével az idősebb generációkat csalogattuk egy kis kikapcsolódásra! A helyiek mellett a közeli jó barátok is megtiszteltek minket jelenlétükkel. Az estét a helyi Tátorján Együttes rövid, zenés műsora nyitotta! A továbbiakban Bodolai Szabolcs szolgáltatta a zenét, aki már többször bizonyította remek hangulatteremtő képességeit. Éjfélkor a szerencséjüket is kipróbálhatták a jelenlévők, tombolahúzás keretében. Ezután a kis pihenő után fiatalokat megszégyenítő energiával kifulladásig ropták a táncot.


Őszi gyalogtúra

Ismét a Hernád-völgyben!

A természet ismét kegyes volt a túrázókhoz! A korábbi napok esős időjárásának ellenére, a nyárhoz hasonlóan az őszi túrán résztvevők is megúszták szárazon, akik ismét szép számmal gyültek össze az alsódobszai vegyesbolt előtt. A résztvevők ezúttal sem győzték csodálni a táj szépségét: az ezernyi színben tündöklő erdőket, a télre készülő madarak, és emlősök sokaságát, s az öreg folyó tükrén cikkázó utolsó meleg napsugarak táncát.
A természet csendjét olykor hangos kacagások törték meg, melyek az egymás csúszkálásán nevetgélő túrázok ajkáról származtak. A felázott talaj ellenére a csapat sebes tempót diktált.Újfent találkozva a szentistvánbaksai lakosok vendégszeretetével a csoport kis idő elteltével a méltán híres megyaszói pincefaluban találta magát. Szomjunkat ez alkalommal azonban nem sikerült oltanunk, ugyanis a pincelyukakban már javában fort a must. Fogadalmat téve, hogy kiforrásuk után visszatérünk, éhesen siettünk az alsódobszai vadászházhoz, ahol szalonnasütéssel és baráti beszélgetéssel mulattuk az időt. Közben Bereczky Attila jóvoltábol az ősi, de ma már eltünőben lévő solymászat szokásaival, technikáival ismerkedhettek a jelenlevők.Hosszas eszmecsere után, fáradtan ámbár annál több élménnyel gazdagodva széplassan mindenki hazatért átadva újra az erdőt a természet zavartalan lágy csendjének.


Nyitótúra: 2007. aug. 25.

Nyárvégi nyitótúra!


2007. aug. 25-én túrázni vágyók tömege lepte el Alsódobsza főutcáját. A helyi fiatalok által szervezett nyárvégi gyalogtúra vonzotta őket, e harangod-völgyi kis település szívébe. Az érdeklődők a Hernád, Alsódobsza - Szentistvánbaksa közötti szakaszon tehették próbára állóképességüket, egy tervezet tanösvény nyomvonalán. A kisebb 7,5 km-es táv mellett a vállalkozó kedvűek a nagy, 17 km-es túrán ismerkedhettek a táj szépségével, nevezetességeivel. Miután megcsodálták Alsódobsza rendezett utcáit, s építészeti emlékeit, a barangolók hada belevetette magát a Hernád folyó kanyarulatait övező erdők mélységébe, s mezők virágtengerébe. A tájékozódásban helyi fiatalok voltak segítségükre. Kivétel nélkül mindenkit lenyűgözött a folyó elevensége, holtágának nyugodtsága, s élővilágban gazdag ártere. A kecsesen repülő gém pár, a büszkén lépő kócsag, a szilajon legelő szürke marha, s a papagáj tollazatú gyurgyalag még a sokat látott természetjárót is ámulatba ejtette.A résztvevők betekintést nyerhettek a Megyaszói Tátorjános Természetvédelmi Területbe, a környék ezen elfeledett paradicsomába is. Szentistvánbaksán tett látogatás, s hosszas vendéglátás után, meredek út vezetett fel a szomszédos avar kori sírhalom tetejére, ahonnan káprázatos panoráma tárult a jelenlevők szeme elé. Az út folytatásaként a fáradt vándorok csoportja, a helyi borkultúrával ismerkedhetett a Megyaszói Pincefaluban. Egy-két pohár ízletes nedű, s további kilométerek megtétele után kimerülten, de annál több élményben gazdagodva, mindenki szerencsésen megérkezett a célállomásra, az alsódobszai Vadászházhoz, ahol íncsiklandozó gulyással fogadták a beérkezőket.Az ízletes vacsora után élőzene ugrasztotta talpra a pár perce még fáradt vendégsereget. A további jó hangulatról a Felsődobszai Női Kórus rögtönzött műsora gondoskodott. Késő este pedig „szinti virtuózok” húzták a talpalávalót, egészen másnap hajnalig. A szervezők a nagy sikeren felbuzdulva további túrák, s rendezvények lebonyolításán gondolkoznak, feltárva ezzel környezetünk értékeit, s azzal a nem titkolt céllal, hogy bebizonyítsák, nem állt meg az élet a kis falvakban sem.


Hernád menti Tátorján Tanösvény létrehozása

Munkában a szorgos kezek Hernád menti Tátorján Tanösvény útvonalának kiépítése!

Egyesületünk egyik legfontosabb célkitűzése a Hernád menti környezet megismertetése, értékeinek bemutatása. Erre pedig mi sem alkalmasabb, egy tanösvénynél! Az útvonal nyomvonalának megtervezése után, kezdetét vehette a terület tulajdonosainak írásos engedélyének begyűjtése, s ezzel párhuzamosan megkezdődhettek a fizikai munkálatok is: a gyalogösvények, utak kitakarítása, szélesítése. Ezen fárasztó munkálatokban Szentistvánbaksa önkormányzata nyújtott nagy segítséget. A munkálatok befejeztével szép lassan, kilométerről-kilométerre haladva felkerültek az út menti oszlopokra, fákra, kövekre, a kék fehér festésű jelzések. A nyár folyamán három pihenő állomás létrehozására is sor került, ahol padok biztosítják a túrázók számára a pihenés lehetőségét. Ezen állomások bővítése a közeljövőben valósul meg.
Végezetül az alsódobszai vadászház környezetének rendbetételével, szemét mentesítésével nagyobb csoport fogadására alkalmas táborhelyet alakítottunk ki, ahol felújításra kerültek az asztalok és az őket körülvevő lócák, és igyekeztünk kultúrált illemhelyet is kialakítani. A maroknyi csapat lelkesedésének és szorgalmának köszönhetően most már minden feltétel adott volt ismeretterjesztő túrák szervezéséhez, lebonyolításához.
“Semmi sem rombolja annyira az ember testét, mint a tartós tétlenség.” (Arisztotelész)

Honlapkészítés