ATE
Alsódobszai Hernádmenti Természetvédelmi Kulturális és Sport Egyesület

Keresés a honlapon


Üzenőfal


Név:

Üzenet (max. 100 karakter):


Szavazás


Zenés december

Dalt zengjetek és dobot pergessetek.. (Zsolt. 81,3)

Ez év decembere is bővelkedett programokban, melyek központi témája nem is lehetett más, mint a karácsony, és az erre való lelki felkészülés. Egyesületünk ezúttal is a zene és vers egyetemes eszközéhez nyúlt. A Tátorján rock együttes tagjai megmutatva lágyabb énüket, adventi zenés áhítatot szerveztek a környék több templomában (Alsódobsza, Újcsanálos, Felsődobsza, Taktaharkány). A kezdeményezéshez hamar csatlakozott néhány igazán tehetséges jó barát is. Így csendülhettek fel a templomokban régi klasszikusok- J.S.Bach: air, d moll kisprelúdiuma, J.S.Bach-Gouno: Ave Maria-ja, Vivaldi: Tél cimű műve- s még sok egyéb karácsonyi dal, s vers.Az immár hagyományossá vált falukarácsonyon is a zenei hangjegyek segítségével igyekeztünk karácsonyi hangulatot varázsolni az emberek szívébe. Hangszereket,és torkokat nem kímélve, aktuális dalok előadásával próbáltuk továbbítani a karácsony üzenetét.
Szenteste pedig kellemes meglepetésben lehetett része annak, ki meghallva az utcán éneklők dalát, házába invitálta a lelkes, de széltől átfútt csapatot. Ugyanis nagy örömünkre, a korábbi létszám az idén mintegy megduplázódott, így rengeteg új arccal, s zengő torokkal kiegészülve hirdethették a kántálók, Krisztus születésének dicsőségét. Nagyon jó érzés volt látni a megannyi fiatalt, kik hátrahagyva szentestén családjukat, Jézus dicsőítésére, s az egyház megsegítésére járták a falu házait, melegséget lopva azon emberek szívébe, akik gyermekeiktől, szeretteiktől távol, esetleg magányosan töltötték az ünnep ezen estéjét.


Őszi mulatság

„Ki mulat a csárdában…”?

Ismét összegyűlt a falu fiatalabb és idősebb generációja egy kis tél esti zenés dínomdánomra. Ezen eseményekre október és november végén került sor. A zenére ezúttal sem lehetett panasz, melyet Bodolai Szabolcs nyújtott, a vokált pedig mulatozók tömege szolgáltatta. A bálok alatt mindenki elfelejthette a szürke hétköznapok gondjait, és belevethette magát Bacchus mámoros ölébe. Reméljük jövőre azok is kedvet kapnak egy kis társasági élethez, akik az éven nem mutatták meg táncbeli tudásukat.
Őszi túra

„Itt van az ősz, itt van újra, S szép, mint mindig, én nekem."

A fátyolszerű köd felszállta után, festő palettákat megszégyenítő szín kavalkáddal tárult a Hernád völgye a túrázók elé. A reggeli hideg levegőt hamar visszaszorította a fáradt nap megannyi csiklandozó sugara. A fák nagyot nyújtózkodtak a hideg tél beállta előtt, s próbáltak még egy utolsó meleg fürdőt venni ezen a gyönyörű őszi napon. A szél átszáguldva lombjaik között színes levelek sokaságát szórta a túrázók lába elé. A baráti társaság az út végére egészen összekovácsolódott, s alaposan megfiatalodott a sok-sok nevetéstől. Hallgatva az időjárás előrejelzésre - mely esőről és hideg időről tett említést- mindenki alaposan felöltözött, sőt még esőkabátot is csomagoltak néhányan. A levegő felmelegedésével, és a felesleges ruhadarabok súlyának növekedésével a csapat tagjainak bizalma egyre csökkent az effajta előrejelzések iránt. Úgy látszik ideje visszatérnünk nagyapáink levelibékás módszeréhez!


Takaritási világnap

Szemétgyűjtés a tanösvényen

Szeptember 3-án, a takarítási világnap alkalmából egyesületünk kis csoportja szemétgyűjtésre indult három helyszínre, ahol az eldobált hulladékokat sikeresen összegyűjtötték. Összesen 4 zsák szemetet sikerült összeszedni, nagyrészt műanyag flakon, sörösdoboz volt eldobálva. Reméljük a jövőben egyre kevesebbet kell majd begyűjtenünk ezekből a hulladékokból.


Nyári túra, és egyesületi nap

Születésnapi túra

Augusztus 23-án került sikeresen megrendezére a születésnapi túra, melyen 65 túrázó vett részt, és a délutáni egyesületi nap, ahol 80-90-en gyűltünk össze.
Reggel 9 óra körül két részre oszlott a csapat, egy közepes, és egy nagy túrára. Legelőször az Alsódobszai református templomot tekintettük meg, ahol Bűdi Károly polgármester Úr mutatta be a falu, és a templom történetét. A közepes túra a Tátorjános Természetvédelmi Területet látoggatta meg, majd a túra végén Bűdi Károly pincéjében pihenhettek meg és kóstólhattak bort. A nagyobbik túra Szentistvánbaksára küzdött tovább a rengeteg szúnyog között, ahol hosszabb pihenőt tarthattak a falusi kocsmákban, és a falunapi rendezvényen. A pihenő után a baksi halmon keresztül a Megyaszói Pincefaluba látogattunk, ahol Csáki Barnabás polgármester Úr pincéjében ízlelhettünk különféle borokat.A nap végén pedig egyesületünk a vadászháznál várta a túrázókat különféle programokkal, és babgulyással. A programok között íjászkodás, solymászat, kötéltechnikai bemutató és egyéb szabadidős sportolási lehetőségek voltak.
Estefelé lépett színpadra a Tátorján Rockegyüttes, akik 1 órás koncertjükkel perdítették táncra a rockot kedvelő fiatalokat. Őket követte a Garden Party Duó zenés műsora. A táncot, és a zenés műsort már csak az esti vihar tudta félbe szakítani, így 1-2 óra körül mindenki nyugovóra térhetett.
Láthatóan mindenki jól érezte magát, mindenkit várunk jövőre ugyenekkor ugyanitt!


Overálos barlangtúra

Barlangtúra a Bükk-fennsíkon

Augusztus 16-án került megrendezésre az egyesületi barlangtúra. Bepillantást nyerhettünk a Bükk-fennsíki víznyelők egyik barlangjába, a Létrási-vizes barlangba. Bátori Károly barlangi túravezetető rövid ismertetőjében bemutatta a barlangi képződményeket, és a barlang kialakulását, természeti értékeit. A túrát mindenki nagyon élvezte és kellemesen elfáradtak, akik előszőr tették próbára tudásukat a barlangban.


Orgonakoncert Alsódobszán

65 éves Alsódobsza orgonája

2008 Július 6-án a 65 éves orgonára emlékeztünk hangverseny formájában. Az orgonát 1943-ban építette Gerstenengst József 8 változattal. A hangszeren 25 éven keresztül néhai Bűdi Károly kántor játszott, akiről a hangversenyen megemlékeztek az egybegyűltek. Az orgona 2007-ben lett felújítva, előtte 20 éven keresztül nem szólt.
Mátyus Gabriella orgonaművésznő J.S.Bach, Pachelbel, Mendelssohn és Walther műveiből adott koncertet.
A művésznő színvonalas, változatos orgonajátékával bebizonyította annak a feltevésnek az ellenkezőjét, miszerint "A templomi orgonák hangversenyre alkalmatlanok a maguk 8 regiszterével".


Éjszakai túra

Holdfényben az erdőben!

Holdfényben az erdőben!
A szürke Hold komoran nézett üreges csontszemével az alatta kígyószerűen kanyargó, és hangoskodó túrázók, lámpafényes sorára. Mintha csak ezt mondta volna: „Micsoda zajos társaság!” Pedig mi nem zajongtunk csupán elevenek voltunk. Elevenek, mint egy nagy gyerek! Újra élhettük cserkész kalandjainkat, az osztálykirándulások elmaradhatatlan esti bolyongásait, s kiélhettük ijesztgetési hajlamainkat az ijedősebb, gyengébbik nem irányába. A kellő fegyelemről, s arról hogy senkinek ne essen baja a közöttünk levő óvónők vigyázó tekintetei gondoskodtak. A dombokról visszanézve, a völgyben a falvak megannyi apró metropoliszként világítottak. Igazán gyönyörű látvány volt. Az út végére mindenki kellően elfáradt, élményekkel és rémtörténetekkel gazdagodva hajthatta fejét nyugovóra.


Jótékonysági hangverseny Felsődobszán

A jótékonysági hangverseny május 30-án délután a Református templomban került megrendezésre a Bárczay-napok zárórendezvényeként, ahol a Bárczay család tagjai is megtisztelték jelenlétükkel a hangversenyt.
Vízi Éva lelkésznő köszöntése után a 150-ik zsoltár éneklésével, majd Bereczky Ágnes zenetanár vezénylésével a Harmonia Nostra Női Kórus és a gyerekkórus közös öröméneklése nyitotta a műsort.
Utána a zenei képzésben részt vevő gyerekek mutatták be tudásukat zongora, furulya, ének, gitár kategóriákban. A kamaracsoportokat Dobai Ádám kísérte gitárral
A koncert közepén Bereczky Attila kántor Pachelbel e-moll toccatajával szólaltatta meg az orgonát.
Majd ismét a gyerekek és a kórus műsora következett. Szinte kivétel nélkül minden résztvevő meghatódott a gyerekek tehetséges előadásán és lelkesedésén.
Műsorunk végén Némethné Molnár Andrea megható szavaival hívta fel a figyelmet a zeneoktatás jelentőségére, és megmentésére.
Az ünnepi hangversenyt a 395-ös ének zárta.
A nagylelkű adományokat Egyesületünk a zene és a kultúra fejlesztésére fordítja, amit hálásan köszönünk minden kedves résztvevőnek!


Zenés áhítat

2008. május 18-án 15.00-i kezdettel kerület megrendezésre a Református templomban.
Horváth Géza nagyvarsányi lelkipásztor igehirdetése után a nagyvarsányi énekkar adta elő rövid műsorát Kerekes Sándor kántor-énekkarvezető vezényletével.
A színvonalas rendezvényen mindenki nagyon jól érezte magát, az áhítat után a parókián folytathatták közös eszmecserét az alsódobszai, és a nagyvarsányi gyülekezet tagjai.Hervis túra

Baráti társaság önfeledt túrája!

Május 11-én fiatalok és örökifjak mintegy 15 fős csoportja vágot neki soha nem látott lelkesedéssel az előttük álló kilométereknek. A hangulat mindvégig kifogástalan volt. A táj ezúttal sem hazudtolta meg magát, mindenki csak dicsérni, magasztalni tudta szépségét. A csoportot Tamás barátunk tartotta lendületben botjával, mely a jól ismert "Üssed, üssed botocskám" jelszóra egy-kettőre képes volt a tempó megduplázására. A túra ezúttal csupán a megyaszói pincefaluig tartott, ugyanis itt V. Hajni jóvolltából, megismerkedhettünk a legendás pincebulik messzeföldön híres hangulatával. Egészen másnap pirkadatig folyt a mulatság és a zamatos nedü. Aki ezt nem hiszi, járjon utána..!


Madarak és fák napja

Apróságok a nagy folyó völgyében!

Egyesületünk egyik fontos célja a fiatalok környezettudatos nevelése. Ennek szellemében madarak és fák napja alkalmábol a környék általános iskolásai számára versenyt hírdettünk, a tanösvény egyik kijelölt szakaszán. A kezdeti lelkesedést nagy sajnálatunkra tétlenség követte az iskolák részéről, ugyanis csupán az Alsódobszai Általános Iskola nevezett egy öt fős csoportot.
A hangulat így is jóval túlszárnyalta az elgondolásainkat. A gyerekek hihetetlen felkészültségről, s a környezetvédelem és egészséges életmód iránti fogékonyságról tettek tanúbizonyságot. A különböző feladatok megoldása és a célbaérkezés után ebéd várta a fáradt csapatot. Ezután került sor az oklevelek ajándékok és értékes nyeremények átadására.
A visszajelzések minden tekintetben pozítivak voltak mind a résztvevők, szülők, tanárok, és szervezők részéről, ami egyesületünket további hasonló versenyek rendezésére ösztönzi!


Téli túra

Hó az nem volt...!

Túrasorozatunk következő eseménye nem lehetett más, mint a téli túra. Nagy sajnálatunkra mire eljött a várva várt nap, elolvadt a hó. Bár így is egy teljesen új arcát mutatta a természet. Egy nagyobb szerencsi csoport közel negyven fősre duzzasztotta a helyi illetve környékbeli természetjárók sorait, akik a délelőtti hüvös idő ellenére jókedvűen fogtak bele a táv megtételének. Délutánra kellemessé fordult az időjárás, ami csak tovább fokozta a hangulatot. A főleg fiatalokból álló csoport nagy élvezettel rótta a kilométereket, így teljesítménytúrába illő idő alatt, maga mögött tudhatta mind a tizenhét kilométert.


Télbúcsúztató

Lángolj, lángolj kiszebábú!

Dacolva a hideg idővel, a falu elszánt fiataljai az idén is megtartották a télbúcsúztató felvonulásukat. A kiszebábú nehéz súlya ellenére a kis csapat lelkesen masírozott végig a település utcáin. Feláldozva egésznapi munkánk- a kiszebábút- a szent cél érdekében, igyekeztük megsürgetni a tavasz eljövetelét, s reméljük hamarosan hóvirágok megannyi bókoló virágjában gyönyörködhetünk. A tavalyinál talán kevesebben kisérték figyelemmel a maskarások csoportját, mely reméljük csupán a rossz időnek tudható be, s nem annak hogy a jelen embere elvesztette minden fogékonyságát hagyományaink iránt.


Kocsonyafesztivál 2008. február 23.

Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért Alapítvány és F. Nagy Zsuzsa jóvoltából lehetőségünk volt az idei Kocsonya fesztiválon Egyesületünket bemutatni. Egyórás bemutatónkat Danyikó Zoltán kezdte, általa betekintést nyerhetett a hallgatóság alakulásunk folyamatába, főbb célkitűzéseinkbe, a Tátorján tanösvény kialakulásába, fejlesztésbe, kulturális rendezvényeinkbe, túrák, kirándulások menetébe. Felhívta továbbá a figyelmet kisfalunk és a további két település (akiket érint tanösvényünk nyomvonala) nevezetességeire. Majd ismertette a 2008-as tervezett programunkat. Ezután Dobai Ádám rövid összefoglalóját hallhatták a környék természeti értékeiről, növény-, és állatvilágáról, faj-, és élőhely védelemről, a Hernád folyó élővilágáról, a pannon térség löszsztyepjeinek egyik karakterisztikus, de ritkává vált növényéről a Tátorjánról, és talán a legnagyobb hangsúlyt fektetve az emberi tevékenységek környezetünkre gyakorolt káros hatásairól.


Képmás koncert

Színpadon a Képmás zenekar...!

Igazi csemegének lehettek részesei az intellektuális zene rajongói, ugyanis községünkbe látogatott a nyíregyházi Képmás zenekar. A jelenlevők Zorán, Ákos és a Gável Testvérek sajátosan átdolgozott dalait halhatták mintegy másfél órás előadásban. A koncert családias közönség előtt, közvetlen hangulatban zajlott. Mindannyiunkra nagy benyomást tettek a számok hihetetlen mély mondanivalói, és az érzelmekben gazdag előadásmód. Igazi kultúrális felüdülés volt ez a szombati este.


I. Szakmai nap 2008. február 2. 14.00.

A Szakmai napot Bereczky Attila köszöntője nyitotta meg, majd Bűdi Károly polgármester néhány gondolatát hallhattuk. A program továbbá a következő képpen alakult:

•Szentgyörgyi Péter:
(Gazdasági Igazgatóhelyettes- Aggteleki nemzeti Park Igazgatóság)
-A Természetvédelem aktuális helyzete Magyarországon, és az Aggteleki Nemzeti Park (ANP) működési területén

•Firmánszky Gábor:
(Tájegységvezető ANP - Zempléni Tájvédelmi Körzet, titkár Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Zempléni helyi csoport)
-A Zempléni-hegység természeti értékei, gyakorlati természetvédelem, Az MME Zempléni helyi csoportjának a bemutatása

•Bereczky Attila- Danyikó Zoltán- Dobai Ádám:
(ATE vezetősége)
-Az ATE célkitűzései, programjai, tevékenységek bemutatása

•Vass-Nógrádi Béla:
(Református lelkipásztor)
-A hit, és a vallás szerepe életünkben, és kultúránkban

•Kmetty Zsolt:
(Ügyvezető Vidám Vidra Vízi tábor Nagykinizs)
-Turisztikai, és sportolási lehetőségek a Hernád völgyében

•Árvay László:
(Kistérségi munkatárs- Szerencsi Többcélú Kistérségi Társulás)
-A Szerencsi kistérség helyzete, fejlesztési lehetőségek

•Zabán László
(népzenész)
-Népi hangszerek, és a népzene

•Holopcev Péter
(történész)
-A Turizmus, és egyesületek kialakulása Magyarországon

Végül néhány perc kötetlen beszélgetéssel zárult a rendezvény, mialatt mindenki megbeszélhette a másikkal frissen szerzett információit. Remélhetőleg egy év múlva újra találkozunk esetleg még többen!
“Semmi sem rombolja annyira az ember testét, mint a tartós tétlenség.” (Arisztotelész)

Honlapkészítés