ATE
Alsódobszai Hernádmenti Természetvédelmi Kulturális és Sport Egyesület

Keresés a honlapon


Üzenőfal


Név:

Üzenet (max. 100 karakter):


Szavazás


Zenés December

Adventi zenés Áhítattal kedveskedett egyesületünk maroknyi csoportja (Bereczky Ágnes, Kovács Georgina, Dobai Ádám, Bereczky Attila) a Hernád völgy és Taktaköz 4 településén. (Alsódobsza, Csobaj, Felsődobsza, Újcsanálos).
Koncertjeink alkalmával a szeretetre, közös együttlétre hívtuk fel a figyelmet Adventi ünnepünk és a Karácsony alkalmával. Kizárólag Igazi hangszereken (orgona, furulya, harsona,) szólalt meg J.S.Bach, J. Pachelbel, F. Mendelssohn művei közül néhány és népszerű karácsonyi dalcsokorral kedveskedtünk gitáron, furulyán a megtisztelő közönségnek.
Előadásunkkor felhívtuk a figyelmet a templomi kisorgonák megbecsülésére, hasznosságára és a modernizáció káros hatásaira életünkben, kulturánkban, zenei életünkben.
Az alsódobszai falukarácsony színvonalas műsora bizonyította, hogy szükség van a közös ünnepi együttlétre. Ezen az alkalmon a kiszámíthatatlan időjárás miatt nem vittünk ki semmiféle elektromos hangszert, vagy erősítést, így rövid karácsonyi dalcsokorral kedvekedett tangóharmónikán Danyikó Zoltán, furulyán Bereczky Ágnes. Sajnos kevesen jelentek meg ezen az ünnepi alkamon, de akik jelen voltak, testileg lekileg feltöldődve várhatták a Karácsonyi ünnepet!


Európai madármegfigyelő napok

Október 04-én Vasárnap délelőtt vett részt egyesületünk néhány tagja (4 fő) az Európai Madármegfigyelő Napok nevezetű rendezvényen. Bár kevesen voltunk, kissé szeles de rendkívűl jó időjárás kedvezett a madaraknak, és sok látnivaló volt. A megfigyelt madarak száma 150 példány volt ezek közül szokatlanul nagy számban figyelhettünk meg egerészölyveket, összesen 30 példányt.
Hétfő reggelre született meg a verseny eredménye, mely szerint
Magyarország a helyszínek és a megfigyelt madarak számában ismét dobogós
helyen végzett.
2. helyezettek lettünk a megfigyelt madarak számában (1. Oroszország, 2.
Magyarország, 3. Finnország)
3. helyezettek lettünk a helyszínek számában (1. Oroszország, 2.
Spanyolország, 3. Magyarország)
4. helyezettek lettünk a résztvevők számában (1. Spanyolország, 2.
Oroszország, 3. Svájc)

Magyarországon összesen 137 helyszínen, 4393 résztvevő, 495453 madarat
számlált. Az összesítés szerint itthon a három leggyakrabban megfigyelt
madarak a következők voltak:
1. seregély
2. daru
3. tőkés réceTakarítási világnap-szemétgyűjtés a tanösvényen

Szeptember 5- én rendezte meg egyesületünk a szemétgyűjtési akciót a takarítási világnap alkalmával. Bár az időjárás meglehetősen nem volt kedvező túrázáshoz, mégúgysem szemétszedéshez, borult esős időben mégis összejött egy maréknyi kis csapat. Szinte már az elején mindenki elázott, de ez senkit sem rettentett vissza attól, hogy megtisztítsuk a Hernád ezen kis szakaszát a kommunális hulladékoktól. Sajnos idei évben is főként a horgászóhelyeknél volt lerakva a legnagyobb mennyiségű hulladék melynek jelentős része PET palack, sörösdoboz, üveg, etetőanyag csomagolásból állt. Megfogalmazódott bennünk a kérdés: a horgászok nem természetszerető emberek? Hiszen ugyanúgy a természetben töltik el szabadidejüket,mint bármely más természetszerető ember, akkor meg miért hagyják hárta maguk után a rengeteg hulladékot? Természetesen sikerült már találkoznuk jó példával, amikor horgászok gyűjtötték össze az elődjeik által hátrahagyott szemetet.
Mindenesetre az autó már az első helyen félig megtelt hulladékkal, az első elakadás után a második gyűjtőhelyen szinte megtelt.
Délután 1 óra körül kellemes napsütésben, és meleg szellőfuvallatban fejeztük be a szelektálást és hulladék elhelyezést a szelektív hulladékgyűjtőknél.


2 éves tanösvény túra és egyesületi nap

Augusztus 8-án hasonlóan az előző évekhez rendeztük meg 2 éves tanösvény túránkat. A kora reggeli órákben mintegy 70 fő vágott neki a túrának. A túra altt megismerkedhettek az érdeklődők a Hernád folyó élővilágával, Alsódobsza, Szentistvánbaksa, Megyaszó történelmével, nevezetességeivel. Dél körül Szentistvánbaksán kenyérlángost kóstólhattak meg a túrázók, melyet Rontó István és családa kélszített, majd mintegy 1órás emelkedő után a Megyaszói pincefaluban kóstólhatták meg a különleges tájjellegű borokat Csáki Barnabás pincéjénél. A túra zárásaként következtek Alsódobszán Bűdi Károly pincéjénél a különféle egyesületi programok, melyet babgulyás kanalazgatása közben kísérhettek figyelemmel a megfáradt túrázók. A hastáncbemutató után mindenki kipróbálhatta az íjászkodást, majd a Taktaharkányi tánccsoport egyesdülálló műsora szórakoztatta a közönséget. Estefelé lépett színpadra a Tátorján Rockegyüttes, majd utána hajnalig Bodolai Szabolcs zenélt a még nem fáradt táncolni, mulatni vágyó túrázóknak.


Madarak és Fák napja

Természetvédelmi vetélkedő a tanösvényen

Május 9-én reggel általános iskolás gyerekek tömege lepte el Alsódobsza utcáit. A tavalyitól eltérően az idén jóval több csoport jelentkezett a következő településekről: Alsódobsza, Halmaj, Megyaszó, Miskolc, Újcsanálos. A tíz csoport mintegy 1,5 km-es túrán, 6 ponton mérhette össze tudását, és ismerkedhetett meg a tanösvény legszebbnek mondható rövid szakaszával. Az 5-8 fős csapatokat különféle feladatokkal várták felkészített szakemberek. Szöveges feladatokon túl képfelismerés (állat, növény) és gyakorlati fafajfelismerésben mutathatták be tudásukat a csoportok.
A túra végén a sportpályán vezethették le energiájukat a gyerekek különféle labdajátékokkal, és a parkban csillapíthatták éhségüket szalonnasütés formájában. Hajdú Zsolt tagtársunk jóvoltából a szamárháton való közlekedést lehetett kipróbálni, és lovaskocsiból ismerkedhettek meg a faluval a gyerekek.
Dél elmúltával következett a várva várt eredményhirdetés.
Kiscsoportosok közül az alsódobszai, nagycsoportosok közül a halmaji gyerekek vehették át az első díjat! Gratulálunk teljesítményükhöz, rendkívül felkészültek, és fegyelmezettek voltak. Természetesen mindegyik csapat nagyon jól teljesített, munkájukat oklevél és egyéb apró ajándékok formájában köszöntük meg.


Tavaszi túra

Óvodapedagógusok a tanösvényen

Május 6-án 11 óvónő vett részt egy közepes túrán tanösvényünkön. Túránk elején az alsódobszai óvódával ismerkedhettek meg, majd a falu és a templom történetével. A tanösvényen haladva utunk célja volt a Tátorjános Természetvédelmi Terület bemutatása, és a végcél a megyaszói pincefalu volt.


Kocsonyafesztivál

Előadás a kocsonyafesztiválon

Február 20-án képviselte magát egyesületünk az idei kocsonyafesztiválon. Mintegy egy órás előadással mutattuk be az egyesületet, és programjainkat.


Képmás koncert

Képmás, egy kicsit máskép!

Minden nehézség ellenére, az idén is sikerült megszervezni az alsódobszai kultúrterem falai között, a nyíregyházi Képmás zenekar koncertjét. Az est folyamán a megjelentek Zorán, Ákos, Sting, Bonanza Banzai feldolgozásokat hallhattak, egyedi, acousticus hangszerelés által. A tavalyihoz hasonló barátságos, családias légkörben telt el az est, mely kicsiknek és nagyoknak egyaránt felüdülést, kikapcsolódást jelentett. A vizuális élményre szomjazók sem maradtak hoppon, hiszen a látványról a zenészek karizmatikus megjelenésén kívül, lámpák sokasága, és a számokhoz illő klipek gondoskodtak. Az estet forraltborozással egybekötött kötetlen beszélgetés zárta, ahol a résztvevők és a zenekar tagjai elmélyíthették a már tavaly megköttetett barátságukat.


II. Szakmai nap 2009. február 7. 14.00.

Megnyitó: Firmánszky Gábor (tájegységvezető, Zempléni Tájvédelmi Körzet)

Előadások:
(levezető elnök: Bereczky Attila (ATE elnöke)
(az előadások időtartalma 20 perc, /15 perc előadás, 5 perc megvitatás/)-Dr. Bihari Zoltán:
( elnök – Zempléni Nemzeti Parkért Szövetség)
- Új Nemzeti Park a láthatáron?

-Vadász István:
(Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei vadászati felügyelő)
- A Hernád völgy vadgazdálkodása

-Bereczky Attila- Danyikó Zoltán- Dobai Ádám:
( ATE vezetősége)
- Az ATE 2008-as tevékenységének bemutatása

-Tóth Zoltán:
(Református lelkipásztor)
- Élővilág, és az Élet Könyve

-Babos András:
(Biztonságpolitikai szakértő, nyugalmazott alezredes)
- Trianon hatása Magyarország természetföldrajzára, és nemzeti identitására

-F. Nagy Zsuzsanna:
(Ökológiai Intézet)
- A Miskolci Ökológiai Intézet tevékenységének bemutatása

-Orosz László
(Megyaszói Népdalkör, és Citerazenekar)
- A Citera története, és bemutatása

-Bátori Károly - Juhász Béla:
(Marcell Loubens Barlangkutató Egyesület)
- A Bükki barlangkutatás bemutatása
“Semmi sem rombolja annyira az ember testét, mint a tartós tétlenség.” (Arisztotelész)

Honlapkészítés