ATE
Alsódobszai Hernádmenti Természetvédelmi Kulturális és Sport Egyesület

Keresés a honlapon


Üzenőfal


Név:

Üzenet (max. 100 karakter):


Szavazás


Kántálás

Nagy örömünkre szenteste mintha évről-évre több kapu nyílna meg a karácsony szellemét felidéző dalok előtt. Azon dalok előtt, melyek furulya és harmonika szó ölelésében lopnak meleget a házigazda szívébe. A fiatalabbakat jóleső, míg az idősebbeket egyfajta nosztalgikus érzés önti el, mikor ez az átfagyott társaság meglepi a szépen feldíszített fával ékeskedő, mézeskalács illatú ház egyik szobáját. Míg a templomban csak egy kézfogásra van idő, itt nagyobb gondolatok kifejtésére is van lehetőség. A sok-sok gondolat következménye pedig ismét egy késői hazatérés lett. De hogy jövőre ez ne így történjen, az számunkra elképzelhetetlen.


Advent, Karácsony

Zenés Adventi alkalmak, karácsonyi koncertek

Decemberi Advent hétvégék alkalmával ismét megfordult egyesületünk maroknyi csoportja a környékbeli falvakban.
Alsódobszára sikerült meghívnunk December 05-én az Ongai Református énekkart, akik karácsonyi kórusműeket adtak elő, a megjelentek nagy örömére. Következő hétvégén, 15-én Újcsanálosi Református templomban tartottunk rövid hangversenyt. J.S Bach, C.Franck, Krieger művek hangzottak el orgonán,furulyán, harsonán, továbbá karácsonyi dalok ének, furulya-gitár feldolgozásban.
Következő hétvégén December 18-án az alsódobszai általános Iskola tornatermében volt hallható a Tátorján Rock Együttes karácsonyi koncertje. A nagy mennyiségű hirtelen havazás miatt kevesen tudtak eljutni, de akik ott voltak magas színvonalú örömteli, megható zenélést hallhattak. A 80-90 es évek Pop – Rock slágerein túl a Szerencsi zeneiskola megyaszói furulyaszakos növendékeit hallhattuk zenélni.
December 22-én az alsódobszai falukarácsonyon rövid zenés műsorral készültünk. Öröm volt látni, hogy a néhány évvel ezelőtti bolt előtti kis zenélés immár egyre több embert csábít el kis falunk közösségébe.
Sóstófalvai falukarácsonyra is készültünk különféle karácsonyi darabokkal gitár-furulya-harsona-billentyű feldolgozásban.Szüreti bál

Szüreti bál

Idén sem maradtak bál nélkül az egyesület mulatni vágyó tagjai és barátai. A helyszín nem is lehetett más, mint a helyi kultúrterem. A zenét ezúttal a korábbiaktól eltérően a Party-duó nevezetű formáció szolgáltatta, változatos, színvonalas repertoárjukat megvillantva. A várva várt eseményre a jó, felhőtlen hangulat volt a jellemző, amit tovább fokozott az éjféli tombolasorsolás, melyet elnökünk levezetése tett igazán hangulatossá, felejthetetlenné. Az utolsó vendég kakaskukorékolásra is nehezen hagyta el a kicsiny kis termet, mely reményeink szerint csak egy rövid ideig csendesedhet el.


Takarítási világnap

Ismét esős, borongós időben tartottuk meg a takarítási világnapot a Tátorján tanösvényen szeptember 11-én.
A rossz idő ellenére mégis összejöttünk néhányan és tisztítottuk meg a szeméttől az útvonal mentét és a szokásos szemétlerakó helyeket, melyek ismételten "horgászok" által hátrahagyott különféle (pet palack, konzervesdoboz, etetőanyag-csomagolás) hulladékok voltak.
Köszönet a Zöld Akció Egyesületnek, akik a program költségeit nagy mértékben finanszírozták és a hideg szeles nap végén meleg kenyérlángossal kínálhattuk meg magunkat.


III éves tanösvény túra és egyesületi nap

Augusztus 14 én rendezte meg egyesületünk a III éves tanösvény túrát. Az ország különböző pontjairól gyűlt össze a 30-40 fős társaság.
Az alsódobszai templomban eltöltött rövid helyismereti előadás után a nem mekszottott útvonalon folytattuk utunkat a pincéktől, mivel a tavaszi-nyári szélsőséges időjárások miatt nagyban megváltozott a tanösvény járhatósága. Nemcsak kidőlt fák és megcsúszott partoldalak nehezítették volna a közlekedést, hanem a megáradt hernád folyó visszamaradt pocsolyái, illetve az Ó-Hernád magas vízállása. Az épp 2 napja visszaapadt Hernád folyó sarával így is bőven kijutott a kedves résztvevőknek több alkalommal.
Szentistvánbaksán jóleső érzés volt a hűvös templomban hallgatni a falu múltjáról szóló színvonalas előadást Babos András jóvoltából. Rövid séta utána Kemencés vendégházban lehettünk részesei a kemencében sült kenyérlángosnak. Rövid pihenő után hazafelé vettük utunkat a Baksa halom, Megyaszó pincefalu irányába, és a Gőce lakhoz megérkezve pihenhettük ki magunkat, illetve további programok várták a nem túl fáradt, illletve frissen érkezett résztvevőket.
Alsódobszai tagtársaink jóvoltából íjász bemutatóban lehetett részünk, illetve próbálhatta ki bárki tudását.
Barlangászoktól kötéltechnikai bemutatót láthattunk, melyet többen is kipróbálhattak a fiatalabb korosztály nagy örömére.
Sötétedéskor zenés-táncos mulatság vette kezdetét, melynek vége hajnal 4.00 kor fejeződött be.


Civilek találkozója Szentistvánbaksán

"Természetesen civil-helyi védett természeti értékek védelmének elősegítése civil szervezetek együttműködésével” nevű rendezvénynek adott otthont a Szentistvánbaksai Kemencés vendégház.
Május 14 én Péntek délelőtt gyültünk össze 18 fővel. A Zöld Akció Egyesület, a Tokaji Természetvédelmi Egyesület és az Alsódobszai Hernádmenti Természetvédelmi Kulturális és Sport Egyesület képviseltette magát.
A szálláshelyek elfoglalás után egyesületünk programjaival ismerkedhettek meg az egybegyűltek, majd izgalmas és érdekes előadást hallhattunk Megyaszó történelméről Krajnyák Péter történelemtanártól. A finom ebéd után megtekintettük megyaszó önkormányzatilag védett területét, a Megyaszó- Monok opállelőhelyet (Csákó-bányát) ahol megbeszéltük a védelemmel, kezelési tervekkel kapcsolatos közös tennivalókat. A szálláshelyre visszaérkezve sáros ruháinktól megszabadulva indultunk Felsődobszára, ahová kisbusszal juthattunk el Szentistvánbaksa Önkormányzatának köszönhetően. Magas színvonalú orgonakoncertet hallhattunk a Református templomban. Kerekes Sándor orgonaművész hitelesen mutatta be az előadott darabok felépítését, történetét, zeneszerzőjét, és az adott kor zenei mozgalmait. A koncerten furulyahang is megszólalt Bereczky Ágnes blockflötetanár jóvoltából.
A tartalmas vacsora után Püski Balázs mutatta be hogyan lehet jó minőségű bioélelmiszert előállítani a Diós tanyán. Az előadás kötetlen beszélgetésbe ment át, ahol is megvitatták a részt vevő szervezetek közös tennivalójukat.
Másnap reggel ökológiai gazdálkodásból származó ételekből falatozhattunk majd Szentistvánbaksa történetét mutatta be ifj. Babos András tagtársunk.
A Tátorján Ökológiai tanösvényre indult túrát a megáradt Hernád folyó vágta ketté, de hála az Orosz technikának terepjáró kisbusszal jártuk körbe a tanösvény földúton megközelíthető látnivalóit védendő értékeit.
Ebéd után minden résztvevő elégedetten, friss élményekkel gazdagodva indulhatott haza.
Köszönjük a program szervezésében nyújtott segítséget a Zöld Akció egyesületnek!


Madarak és Fák Napja

Május 8-án izgalommal teli gyerekcsoportok gyülekeztek Alsódobszán, akik figyelemmel nézegették a térképet és az előttük álló feladatokról kérdezgették csoportvezetőjüket, ész a szervezőket. A meghirdetett időpontra 4 (4-6 fős) csoport (2 alsós 2 felsős) gyűlt össze Alsódobsza, Aszaló, Miskolc, Tállya településekről. Rövid ismertető után neki is vágtak a rövid 2 km es túrának, ahol 6 állomáson különféle feladatok várták őket. Az egyik legfőbb feladat amiért pontott lehetett szerezni az volt, hogy melyik csapat gyűjti össze a legtöbb szemetet. A szokásos szöveges kérdéseken felül virágok, fák, madarak fényképeit kellett felismertni. A túra végén a focipályán gyakorlatiasabb kérdések voltak, mint pl madárhang felismerés, fafajok beazonosítása levelek alapján, fafaj felismerés élő példányokon a természetben. Ügyességi feladat zárta a kérdéseket, két fa közé kifeszített kötélpályán kellett áthaladni időre.
Szalonnasütés közben várta mindenki izgatottan a döntést, közben a felesleges energiát le lehetett vezetni kötélhúzással, focizással, és kötélmászással. Hajdú zsolt tagtársunk jóvoltából lovaskocsin utazva ismerkedhettek meg kicsiny falunkkal.
Kis iső múltán megszületett a várva várt eredmény, az első helyért (nagycsoport) járó díjat az Aszalói Bölömbika csapat tagjai vehették át, kiscsoport kategóriában pedig a Miskolci Sereg-ély csapat.
Helyezéstől függetlenül mindeki nagyon jól teljesített, jövőre is várunk minden kedves csapatot a Madarak és Fák Napjára!


"Ki imád tücsökhegedűt?"

Versekkel, és zenével ünnepeltük a költészet napját Szentistvánbaksán május 17-én Szombaton. Sokat töprengtünk mit is írhatnánk az eseményről de úgy döntöttünk közzéteszünk Rontó Zsuzsa Szentistvánbaksai lakos nagyszerű írásából, amely az Észak-Magyarországban is megjelent.
"A nép életéből lassan, de kérlelhetetlenül irtja a hagyományt maga az élet. Ezzel szembeszállni, egy természetes folyamat elé gátat vetni hiábavaló törekvés volna" - írta Kodály Zoltán
Talán ez a szomorú felismerés - vagy megcáfolásának szándéka - vezette Babos Andrásnét is, aki a költészet napja alkalmából ünnepi összejövetelt szervezett. Kia falunk hangulatos tájházába és könyvtárába hívta a líra kedvelőit, és előzetesen azt a feladatot adta, hogy kedvenc verseinkkel készüljünk ez alkalomra.
Többen kicsit izgulva, feszengve gyülekeztünk, mert ismerős emberek előtt már régen vagy még soha nem szavaltunk, esetleg otthon hagyott problémáink töltötték el gondolatainkat. Etike néni (Babos Andrásné) köszöntője után oldódott a hangulat és lassan mindannyian sorra kerültünk, A bájos gyermekvesek mellett tavaszi, komoly hazafias, szerelmes és szomorú is elhangzott. Hallhattunk saját szerzeményt és Goethe egyik német nyelven előadott költeményét is.
Közben megzenésített verseket énekeltünk Bereczky Ágnes és férje közreműködésével, majd házilag készített sütemények és friss kenyér került az asztalra. A kellemes légkört a falatozás közbeni baráti beszélgetések még melegebbé tették.


Télbúcsúztató

Egyesületünk tevékenységének egyik jelentős célcsoportját a gyermekek jelentik, akiket igyekszünk minél több programunkba bevonni, ezzel is megtörve hétköznapjaik egyhangúságát. Az eddigi szűk körben, és szűk nézőközönség előtt történő kiszebábú égetés az idén nagy örömünkre gyermekek hathatós közreműködésével történt. A lovas szekéren zötykölődő, lármázó kicsik boldog arca már önmagában is egyfajta tavaszi melegséget lopott a résztvevők szívébe, amit tovább fokozott a felvonulást kísérő helyi lakosok pozitív megnyilvánulásai ezen hagyomány fontosságáról és ápolásáról. Úgy tűnik az emberek lassan felismerik hagyományunk szépségét, tápláló erejét és ápolásának szükségességét. Reméljük az időjárás is jobbra fordul, demonstrálva azt, hogy már dédszüleink sem hiába gyújtottak télűző tüzeket.


Képmás koncert

Két évvel ezelőtt járt nálunk először a nyíregyházi Képmás zenekar, akik akkor ismeretlenként próbálták meghódítani az alsódobszai közönséget, ami olyannyira jól sikerült, hogy azóta az év egyik legvártabb, és legkiemelkedőbb kulturális eseményévé vált februári koncertjük. Ezen a hűvös estén igazi családi hangulatot varázsoltak a kis kultúrtermünk falai közé. Nagyszerű dolog látni ahogy a zenekar a szemünk láttára nő fel, s évről-évre egyre színvonalasabb, és egyre látványosabb műsorral várja a megjelenteket. Ha Isten engedi, mi biztos, hogy jövőre is ott leszünk!


Szakmai nap

Az Alsódobszai Hernádmenti Természetvédelmi Kulturális és Sport Egyesület (ATE) III. Szakmai napjának programjai

2010. Február.6 Szombat 10.00. Szentistvánbaksa Faluház
Megnyitó:

Harmonia Nostra Kórus:
Üzenet a kék bolygónak-ének (Kalmus Péter, Somorjai József szerzeménye)

Köszöntőt mond: Rontó István Szentistvánbaksa polgármestere

Előadások:
(levezető elnök: Bereczky Attila (ATE elnöke)
(az előadások időtartalma 20 perc)

10.20-10.40:
Nagy Dezső (Ökológiai Intézet)
- A Hernád völgyének tájhasználata

10.40-11.00
Hoitsy György: (Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei halászati felügyelő)
- A Hernád folyó halfaunája

11.00-11.20:
Bereczky Attila- Danyikó Zoltán- Dobai Ádám ( ATE vezetősége)
- Az ATE 2009-es tevékenységének bemutatása

11.20-11.40:
Vitelki László:
- Gyógynövények a Hernád mentén

11.40.-12.30: Szünet. Ebéd: kemencében sült kenyérlángos

12.40-14.00:
Ifj. Babos András:
- Szentistvánbaksa bemutatása, és története

14.00-14.20:
Géczi István (Abaúj Zemplén Értékeiért Közhasznú Egyesület AZERTKE)
- Az AZERTKE tevékenységének bemutatása

14.20-14.40:
Kerekes Sándor (Orgonaművész)
- Az orgona kialakulása, és története

14.40-15.00:
Németh Bertalan:
- Gazdálkodás védett területen

15.00: A szakmai nap zárása, témával kapcsolatos kérdések megvitatása
“Semmi sem rombolja annyira az ember testét, mint a tartós tétlenség.” (Arisztotelész)

Honlapkészítés