ATE
Alsódobszai Hernádmenti Természetvédelmi Kulturális és Sport Egyesület

Kántálás

Karácsony szenteste Istentisztelet után indult el egyesületünk és a Református Egyházközség 7 fős csoportja kántálni. A kántálást fogadó házaknál sikerült az ünnepi pillanatokat hagyományosabb, hangulatosabb formába önteni különféle jókívánságokkal, ismert karácsonyi dalok hangszeres éneklésével.


Egyesületi bál

Ez év sem múlhat el mulatság nélkül! Tél közeledtével kifényesednek a lakkcipők, s mindenki feleleveníti tánctudását, amit aztán a kultúrteremben tesz közszemlére. Fiatalok, idősek végre lazíthattak egy kicsit az őszi betakarítások, s a rengeteg tennivaló után. Aki pedig kis szerencsével bírt, értékes ajándékkal térhetett haza a tombolahúzást követően. A zene elhalkult, de az élmény reményeink szerint nem fakul, s jövőre ugyanide csábít mindenkit!


IV. Nyári túra, és egyesületi nap

A Tátorján tanösvény, és egyesületünk 4 ik évfordulója alkalmából rendeztük meg a nyári túrát, és a délutáni programokkal egybekötött egyesületi napot, melyen mintegy 50 fő vett részt.
Alsódobsza Református templomát, és a falu történetét mutatta be Nagy Béla gondnok. A túra folyamán mindenki megtekinthette a borospincéket, az Ó Hernádot, A Tátorjános Természetvédelmi területet. Délben a Szentistvánbaksai Református templom hűvös falai között hallhattunk előadást a falu és a környék történetéről Babos Andrástól, majd a falunap fogatagában vegyülhettünk el, illetve mindenki ihatott frissítőket a nyitva lévő vendéglétóipari helyiségekben. A Baksa halom megtekintése után Csáki Barnabás polgármester pincéjében (Megyaszó pincefalu) felejthetetlen borkostoló volt. Délután 18.00 óra tájban érkezett meg a fáradt túrázók tömege a Gőce lakhoz, ahol babgulyás, büfé állt rendelkezésére mindenkinek. Íjászkodási, kötéltechnikai tudását bárki kipróbálhatta a felállított pályákon.
Este 20.00 körül a Tátorján Rockegyüttes szórakoztatta, és perdítette táncra a résztvevőket, akik a későbbiek folyamán kipróbálhatták hangszeres és énektudásukat. A Szikszói tüzijátékot páholyból tekinthettük meg, majd a hajnal vettett véget a mulatozásnak.
Köszönjük egyesületi tagjaink fáradthatatlan munkáját, szervezését, Bűdi Károly és Csáki Barnabás polgármesterek segítségét, akik hozzájárultak egyesületi napunk lebonyolításához!


Hegyalja Fesztivál 2011

Július 12. és 17. között a legnagyobb helyi könnyűzenei eseményen, a 12 éves Hegyalja Fesztiválon mutathattuk be egyesületünket. A helyszínen derült ki, hogy tervezett kötélpályás bemutatónkra sajnos nem kapunk engedélyt, programjainkat át kell alakítanunk. Így a látogatók becsalogatásához végül csomózási tudásunkat vetettük be. Pavilonunkban a csomózási tudásunk csiszolgatásán túl lehetőség volt egy rövid természetismereti kérdőív kitöltésére és a vállalkozó kedvűek lerajzolhatták egyesületünk jelképét a vidrát.
Kérdőívünk kitöltőit meghívtuk az augusztus 20-as születésnapi túránkra, illetve Gulyás Márk Veszprémi szerencsés nyertes harmadmagával velünk tarthat egy overalos barlangtúrára.
Reméljük a hozzánk betérőket megismertettük egyesületünk sokrétű tevékenységével illetve ennek legfőbb céljával, azzal, hogy tartalmas programokkal, ösztönözze az embereket az önmagukban és környezetükben rejlő lehetőségek felismerésére.
Köszönjük a lehetőséget a szervezőknek legfőképp Fórizs Eszternek és barátaink, a Tiszatáj Közalapítvány önkénteseinek segítségét!"Helyben együtt"-összefogás a helyi értékekért

A Zöld Akció Egyesület, és az Alsódobszai Hernádmenti Természetvédelmi Kulturális és Sport Egyesület által szervezett közösségi tanösvény túrával egybekötött karbantartást és takarítást mintegy 15 fő részvételével bonyolítottuk le. A Tanösvény mentén rengeteg helyen megrongálódtak az utak. A múlt évi kedvezőtlen időjárás miatt, általában a talajmozgás, suvadások bedőlése, fák kidőlése okozta az utak járhatatlanságát. A Tátorjános Természetvédelmi Területig sikerült eljutnunk, útközben mintegy 2 zsáknyi szemetet sikerült összeszednünk.Több helyen új jelek felfestésével tettük nyilvánvalóbbá az útvonalat. A nap végén pedig a Szentistvánbaksai Kemencés vendégházban töltöttkáposzta és üditő italok mellett beszélhettük meg a további tennivalókat a közös helyi értékekért. A nap végén diavetítéssel mutattuk be a helyi értékeket, és a tanösvény további munkálatait.Madarak és Fák Napja

Május.14. én Szombati napos időben gyerekek csoportja gyűllt össze az alsódobszai buszmegállóben. 6 csoport érketett Alsódobsza, Felsődobsza, Megyaszó, Miskolc településekkor. A vetélkedőnek 6 állomása volt a Tátorján tanösvény területén, ahol különféle természetismereti feladatok, kérdések voltak feltéve a csoportoknak, melyek a következők:
1. Pincesor (vadászház elágazás) Fafaj felismerés
2. Meggyes Madárfaj felismerés
3. Nádasdi út Növényfelismerés
4. Tatárkút Kétéltű, hüllő felismerés
5. Doma kilátó Hal felismerés
6. Göce lak (vadászház) érkezési pont Ügyességi feladatok
2 alsó és 4 felsőtagozatos csoportból mindenki kiválóan teljesített, mindegyik csapat jól felészült volt, az alsósok holtversenyben végeztek, és a kötélhúzás döntött az első helyért, melyet a Miskolci csapat teljesített sikeresen.
A felsődök közül a Felsődobszai "kardinális pinty" csapat nyerte az elő helyet
A feladatok után különféle ügyességi feladatok voltak pontozásra, melyet mindenki kipróbálhatott. Végigmehettek a két fa közé kifeszített spaniferen (slackline) és kiprópálhatták a barlangászok által használt "frog" tecknikát, mellyel a legtöbb barlangász közlekedik kötélen.
Mindezek után szalonnasütés, és íjászkodás várta az elfáradt csoportokat. Az elő hely díjazottjai felső csopotban Schmidt Egon Kisemlősök, alsó csoport Schmidt Egon Madárkalendárium című könyvét nyerték meg.
A délutáni órákban pedig mindenkinek lehetősége volt egy Gőce laki vendéglátásban részt venni, finom vadgulyás várta a még enni bírókat.
Költészet Napja

VERSVIRÁGVASÁRNAP

Napfényes-szeles áprilisi délelőttön immár második alkalommal gyülekezett egy nem túl nagy, de annál lelkesebb közönség Szentistvánbaksa barátságos könyvtárában a Költészet Napja megünneplésére. Nem nagynevű előadók fellépését vártuk, mindannyian saját lelkünkhöz közelálló költeményeket, gyerekkorunk majd’ elfelejtett verssorait mormoltuk, dúdoltuk először magunkban, aztán az ismerős hallgatóság előtt.
Kötetlenül, spontán alakult a program. Zenetanár barátunk , Bereczky Ágnes kíséretével és közreműködésével megzenésített verseket énekeltünk: az ünnepnek aktualitást adó József Attila: Születésnapomra és Nagy László: Ki viszi át a szerelmet című verseit szívesen hallgatták az egybegyűltek, és a tavalyihoz hasonlóan felszabadultan imádtuk a Nagy László megénekelte tücsökhegedűt.
Ezután előbb kissé lámpalázasan, akadozva, majd egyre gördülékenyebben követték egymást a „fellépők”. Hallottunk klasszikus Petőfi, Vörösmarty, Ady-költeményeket, gyermekkorunk kútjából elővarázsolódott, rég elfeledettnek hitt emlékeket, határon túli költőink megható sorait. A költői paletta és az előadók sokszínűsége különösen izgalmassá tette a délelőttöt.
Elhangzott elgondolkodtató és spontán beszélgetést kiváltó saját szerzemény is, melynek apropóján eszmét cseréltünk a múlthoz való viszonyunkról, mai közállapotainkról és a külső-belső rendetlenség, a részvétlenség okairól is. Ki magabiztosan, ki az első nyilvános szereplés drukkjával, de mindannyian érzelemmel telve adtuk át legszemélyesebb belső élményvilágunk egy-egy darabját. Minden versmondás nagy siker volt, hiszen önmagunk korlátainak, a közönség előtti szereplés okán fellépő izgalomnak a legyőzése a legnagyobb győzelem, s az élmény megosztása a legnagyobb öröm.
Delelőre jutván a nap, a szünetben falatozgatással, beszélgetéssel folytatódott a rendezvény, majd pedig a nemrégiben a községben alakult Szivárvány Női Kórus énekelt megzenésített verseket, valamint Liszt Ferenc Hajnalozóját a zeneszerző 2OO. születésnapja tiszteletére.
A második részben is sorra váltották egymást a hazafias, szerelmes, gyermekkort idéző és filozófikus versek, zongoraszó is vidámította a hangulatot Babos Zsófia jóvoltából. Igazi kedves, barátságos versünnep volt ez, s bár szombaton tartottuk, ideillenek Bágyoni Szabó István erdélyi költő sorai:
A verset indítsd, mi nem vetélt el…
a győztes sorok valahol várnak
valahol nincs versfegyverletétel
se vers-Arad csak versvirágvasárnap.

Babos Andrásné


Télbúcsúztató

Ez éven sem tarthatta magát időn túl télanyó dermesztő hidege. A fák rügyei már alig várták, hogy eljöjjön kipattanásuk időpontja. Hát rajtunk most sem múlt. Mindent bevetettünk: zenét, nótaszót, zajt, maskarát, gyerekzsivajt. A legvégén pedig a melengető tüzet. Nem sajnáltunk rá időt, energiát, sem egy újabb garnitúra ruhát. Ahogy az ezt viselő szalmabábú, úgy a tél is ma már csak emlék. Helyébe lépet ugyanis a jó idő, a rügyfakadás, a madárdal. Ami megmaradt, az az örök jókedvünk és szeretetünk a természet iránt!


Képmás koncert

Sajátos koncertnek lehettek szem és fültanúi azok, akik április 9-én ellátogattak településünk kis templomába, a környék ezen ékszerdobozába, ahogy gyakran emlegetik. Ezen a szombati napon valóban úgy érezhettük, mintha egy zenélő ékszerdoboz részei lennénk, miközben felcsendültek az első dallamok. Az újszerű környezet, a remek akusztika, a fantasztikus látvány, és a lendületes intellektuális zene, mind mind kitörölhetetlen nyomot hagyott a megjelentekben. Reményeink szerint ez a nagyszerű koncertsorozat jövőre új dátummal gazdagodik.


Szakmai nap

IV. szakmai nap előadásai

Időpont: 2011. Február.5, szombat 10 óra
Helyszín: Megyaszó Művelődési ház

Megnyitó:
Zene: Szivárvány Női Kórus

Barati Sándor (Zöld Akció egyesület)
-Borsod-Abaúj-Zemplén megye helyi védett természeti értékei, különös
tekintettel a védett fákra

Miklós Tamás (Észak- magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság)
-A Hernád völgyének erdőállománya, vízgazdálkodásban betöltött szerepük

Demeter Zoltán (elnök)
-A Zöld Akció Egyesület tevékenységének bemutatása

Bereczky Attila- Danyikó Zoltán- Dobai Ádám ( ATE vezetősége)
-Az ATE 2010-es tevékenységének bemutatása

Babos Andrásné (Magyar-történelem szakos tanár)
-Költészet a természetben, természet a költészetben

Pleskonics András (Dr. Rock) (Rocktörténet oktató-Szegedi egyetem)
-A Rockzene története

“Semmi sem rombolja annyira az ember testét, mint a tartós tétlenség.” (Arisztotelész)

Honlapkészítés