ATE
Alsódobszai Hernádmenti Természetvédelmi Kulturális és Sport Egyesület

Bányász-barlang

Egyesületünk a 2010-ben indított feltárás kezdetétől aktívan részt vesz a bükki Bányász-barlang kutatásában. Az eddig elért biztató eredmények reményt adnak arra, hogy akár hazánk legmélyebb barlangja táruljon itt fel munkánk gyümölcseként. Ebben az irányban jelentős haladást is tettünk az elmúlt évek alatt, hiszen eddig több mint 45 méterrel növeltük a végpont felszíntől való távolságát. Az elmúlt három évben folyamatosan közelítünk a célhoz, ugyanis míg a kutatás kezdetén a Bányász-barlang csupán a 41. legmélyebb barlang volt hazánkban, mára az előkelőbb 12. helyre lépett elő.
2011-ben a Bükki Nemzeti Park megbízott minket a barlang újonnan feltárt szakaszainak felmérésével. A mérnöki precizitást és magabiztos barlangi mozgást igénylő munka 2012 tavaszán készült el. Az elkészült térkép és a térképezésről leadott jelentés letölthető honlapunkról.


Tátorjános TvT hulladékmentesítése

Még nincs szöveg...


5 éves nyári tanösvénytúra és egyesületi nap

Augusztus 18 án 20 fő indult neki a nyári tanösvénytúrának. A 7 órás túra során az először idelátogató túrázók megismerkedhettek a Hernád völgy természeti és kulturális értékeivel. Nagy öröm volt látni olyanokat, akik már évről évre idelátogatnak, akik minden eddigi túránkon részt vettek.
További 15 aktív tag az Alsódobszai Gőce laknál (vadászház) gondoskodott a fáradt túrázók fogadásáról, akiket babgulyás íjászkodás, kötélpálya, és pihenés várt. Az estét is ott töltőket pedig a Tátorján rockegyüttes hajnalig tartó felejthetetlen előadása szórakoztatta.


10 éves a Tokaji Természetvédelmi Egyesület

A Bodrog partján került megrendezésre Junius 23-án a Tokaji Természetvédelmi Egyesület (TOTEM) programja, melyen egyesületünk aktív tagjai is részt vettek. A nap folyamán íjászkodás, finom étel, este pedig tűzugrás és a Tátorján Rockegyüttes koncertje szórakoztatta a jelenlévőket, akik pedig továbbra is maradtak, hajnalig ünnepelhették Tokaj főterén a TOTEM 10 ik születésnapját!


Május 1

Egyesületünk maroknyi csoportja vett részt a Szerencsi Majálison a Várkertben. Elsősorban kötéltechnikai programokkal ismerkedhettek meg az érdeklődők. Ki lehetett próbálni a csigarendszert, mellyel 70 kg os követ lehetett 2 méter magasra felemelni. Az egyik hatalmas tölgyfára felhelyezett kötélpályán pedig a barlangi kötéltechnikát próbálhatták ki a sportosabbak, aki pedig igazi élményt, izgalmat akart, az a tó felé kifeszített kötélpályát próbálhatta ki. A várfal oldalában pedig íjászattal, lándzsadobással vártak erre szakosodott tagjaink.


Árpád-hegyi főzőverseny

Április 14-én vettünk részt az Ondi tónál megrendezett Árpád hegyi főzőversenyen. A rendezvényen a főzés melett a látogatók megismerkedhettek gyakorlatban az íjászattal, a Tátorján Tanösvény útvonalával. Barna zsolt és Dobai Tibor tagtársaink jóvoltából különféle hagyományos bőrdíszművekkel (tarsolyok) és kovácsolt késekkel, kardokkal, régi fegyverekkel ismerkedhettek meg az érdeklődők.
Köszönjük a Szerencsi Rotary Klub és Hidegkúti Nándor nagyszerű szervezését és meghívását!


Kocsonyafesztivál

Február 24-26 között vett részt egyesületünk a kocsonyafesztivál zöld sátrában. Különféle madár, növény emlős fajismereti játékok mellett a látogatók megismerkedhettek a barlangásdzattal, majd a kötéltechnikában használatos csomókat tanulhatták meg. A 3 nap alatt több száz látogató közül mintegy 150 en töltötték ki természetismereti tesztünket, melyből 30 fő szinte hibátlanul csinálta meg. Ezek közül sorsoltuk ki a nyerteseket, (Ágh Tamás Miskolc, Kriston Boglárka Sajószentpéter) akik egy hétvégi kenutúrát nyertek a Hernád folyón, és egy barlangtúrát a Bükk fennsíkon.
Gratulálunk a nyereteseknek, és köszönjük a színvonalas szervezést a Zöld kapcsolat Egyesületnek!


Kiszehajtás

Bár a télnek is meg van a saját szépsége, de azért már itt van az ideje a tavasznak, a természet ébredésének. Óhajunknak hagyományosan kiszehajtással adtunk nyomatékot. Bár már nem ismeretlen az égő kiszebáb látványa, de valahogy mégis évről-évre a hatalmába keríti a jelenlévőket. A lángok tánca és a „Takarodó” mélabús dallama jelzi, vége a komor télnek és a színekkel teli vidám, s egyre melegebb tavasz következik!


Téli túra

Szintén hideg, de kellemes napos időjárás várta a túrázni vágyókat a Tátorján tanösvény. 16 fő indult neki a 17 km es túrának. Gyülekező után az Alsódobszai Református templomot tekinhették meg az összegyűltek, majd rövid falutörténetet hallhattak Nagy Béla gondnoktól. Csodálatos látvány tárult az érdeklődők elé a leszakadt magasparton, ahol a Hernád folyót lehetett teljesen befagyott állapotban megtekinteni. Az általános madárfajokon kívűl nem mindennapi látványban részesülhetett néhény szemfüles túrázó, a folyóba belefagyott, elpusztult őzből táplálkozó parlagi sasokat lehetett megfigyelni. Szentistvánbaksa, majd a szélnek rendkívűl kitett Baksa halom után meglepetés várta a kimerült átfagyott túrázókat a Megyaszói pincefalunál.
Otthonmaradt egyesületi tagjaink "büfékocsivá" átalakított 452-es Uaz gépjárműből kínálták fel a frissen sült lángost, forró teát és forraltbort, melyből korlátozás nélkül mindenki ehetett, ihatott, így kellemes hangulatban ért véget a hátralévő 3,5 km!


V. Szakmai nap

Legzordabb időjárásunk ellenére a legkiválóbb hangulatban zajlott le ötödik alkalommal megrendezett szakmai napunk. A hatalmas hóviharban az ország különféle tájairól (Pócsmegyer, Budapest, Tiszaújváros, Miskolc, Tokaj, Szerencse) érkeztek előadók és hallgatók egyaránt, mintegy 30 fő gyűllt össze kis falunk kultúrtermében. A délelőtti szekció után frissen sült kenyérlángosból ehetet mindenki "ad libitum", a kinnt röpködő -15 C-os hideg ellen pedig forró teát, illetve különféle hazai, tájjellegű test és lélekmelegítő italokat kóstólhattak meg a résztvevők. Az elhangzott előadások témáját, előadókat az alábbiakban soroljuk fel. Köszönjülk szépen az előadók önzetlen munkáját, és köszönjük azoknak, akik a rendkívüli hóhelyzet ellenére sem ijedtek meg és eljöttek eme remek napra!

Alsódobszai Hernádmenti Természetvédelmi Kulturális és Sport Egyesület
V. szakmai nap programjai

2012 Február.4 Szombat 10.00

Alsódobsza Kultúrterem

10.00 Megnyitó:
Bűdi Károly polgármester

Zene: Furulyaquartett I'm a Small part of The World
Bereczky Ágnes - Borzsák Kamilla - Bűdi Cintia - Molnár Lilla - Szabó Melinda (furulya), Bereczky Attila (zongora)
Fuvoladuó:
Molnár Lilla - Szabó Melinda

Előadások:
Levezető elnök: Bereczky Attila

10.30-11.00

Kovács András - Tóth Péter (madárvédelmi szakértők)
- Villamos szabadvezetékek és madárpusztulás

11.00-11.30

Vass Nógrádi Béla (Református lelkipásztor)
- A közösségek szerepe társadalmunkban

11.30-12.00

Dobai Ádám - Rántó András - Sűrű Péter
- Az ATE 2011-es tevékenységének bemutatása, a Bányász barlang kutatásának legfrissebb eredményei

12.00-13.00 Ebédszünet (kenyérlángos, tea)

zene: régizene,
Bergamasca:
Bereczky Ágnes-Bűdi Cintia Dóra furulya, Dobai Ádám - gitár, Harangozó Edit - csörgő

13.00-13.30

Bécsy László (zoológus))
- Vértelen vadászat (Vetítés téli természetképekből)

13.30-14.00

Técsi Zoltán - Zsólyomi Tamás
- A Tokaji Természetvédelmi Egyesület és a Tájak Találkozása című könyv bemutatása
Még nincs szöveg...
“Semmi sem rombolja annyira az ember testét, mint a tartós tétlenség.” (Arisztotelész)

Honlapkészítés