ATE
Alsódobszai Hernádmenti Természetvédelmi Kulturális és Sport Egyesület


Üzenőfal


Név:

Üzenet (max. 100 karakter):


Szavazás


Fenntartható fogyasztás

Gazdaságlátogatás a Csonkás tanyán

December 16-án, ködös zúzmarás reggelen érkeztünk 45-en a mogyoróskai Csonkás tanyára az Abaújszántói Mezőgazdasági Szakképző Iskola diákjaival. A tanyán betekintést nyerhettünk, a fenntartható, önellátó gazdálkodásba, kisüzemi szarvasmarha tartásba, elhanyagolt területek, gyepek rekonstrukciójába. Rövid séta után meleg tea, sütemény, hagyományos zsíroskenyér elfogyasztása után a kisgazdaság termékeiből kaphattunk kóstolót. A délelőtt hátralevő részében meglátogattuk a regéci és fonyi hasonló mintára létesült kisgazdaságokat is.

A Zöld Akció Egyesület által elnyert SMCA-2012-0287-Z kódjelű pályázati program megvalósításában szervezetünk is vállalt feladatokat, melyek az alábbiak:

  • különböző középiskolákban 2013. március – 2014. június közötti időszakban, a pályázati program meghirdetésének és a jelentkezések fogadásának segítése, legalább 3 x 25 fős, rendhagyó iskolai foglalkozás megtartása
  • a kreatív pályaművek fogadása és az elbírálásban való részvétel
  • a vándorkiállítás megszervezése legalább 2 iskolában (min. 100 fő/iskola látogatottsággal)
  • a szervezet által is segített módszertani anyag és kiadvány terjesztésében való közreműködés
  • legalább 3 gazdaságlátogatás megszervezése a térségben, alkalmanként min. 25 középiskolás részvételével.


Kutatóház a Bükk fennsíkon

Egyesületünk December 1-től sikeresen elnyerte a Bükk fennsíkon található volt bakterház "Piplák Ház" bérleti jogát, melynek vagyonkezelője az Északerdő Zrt.. A ház a Jávorkút felé vezető út bal oldalán található. Jelenleg használatra alkalmatlan állapotban van, de megtettük a megfelelő lépéseket a ház rendbetételére. Jövő év elejétől barlang-kutatással foglalkozó tagjaink vehetik igénybe a komfort nélküli de alkalmi kutatószállásnak kiválóan alkalmas, gyönyörű környezetben lévő épületet.


Egyesületi bál

November 23-án tartottuk minden évben megrendezendő egyesületi bálunkat az alsódobszai kultúrteremben. A kisebb létszám ellenére kiváló hangulatban zajlott az este. A Bőcsi Renraku-Ryu Sportegyesület karatésai lenyűgöző önvédelmi bemutatóval kápráztatták el a közönséget. Az igen bőséges, kiadós és finom vacsora töltött káposzta, hidegtál (csirkecomb, stefánia vagdalt) volt, amelyet Bajnay Pál békásmegyeri vállalkozó biztosított. Az est zenei hangulatáról Bodolai Szabolcs gondoskodott hajnal háromig, melyet csak a tombolahúzás szakított félbe. Nem hiába, hiszen igen hasznos nyeremények leltek gazdára.


Pihenőhelyek, szemétlerakók a tanösvényen!

A Hernádkak Polgárőr Egyesület sikeres pályázatának köszönhetően tanösvényünkön 3 helyen sikerült asztalt, pihenőpadot létesíteni. Az egyik Szentistvánbaksa határában, a másik kettő pedig a Megyaszói Tátorjános természetvédelmi Területen található. A projekt keretében hulladékgyűjtésre is sor került az elmúlt évek folyamán. Több helyen kihelyezésre került szemetes kosár is.
Kellemes időtöltést, pihenést kívánunk az ide látogatóknak, és kérünk mindenkit, hogy rendeltetésszerűen használják a nehéz munkával kirakott létesítményeket. Vegyék igénybe a kihelyezett szemetes kosarakat, melynek ürítéséről egyesületünk tagjai rendszeresen gondoskodnak!
Sziklamászó út karbantartása a Zempléni-hegységben

Szeptember 5-6 között rendeztünk meg útfelújító, karbantartó munkálatainkat a Zempléni-hegységben található sziklamászó helyen, a Sólyom-bércen. A Magyar Hegy és Sportmászó Szövetség által kiírt 2013-as nittpályázaton az igényelt felszerelés 100 %-át megkaptuk, több mint 100 ezer forint értékben. Régi, több évtizedes rozsdás biztosítóhelyeket, sziklaszögeket, nitteket újakra cseréltük, melynek eredménye képen kihelyezésre került 40 db 10 mm-es Raumer nittfül és 6 db Raumer láncos stand. A tábor alkalmával a környéken található szemetet felszedtük.
Köszönjük az MHSSZ, az ANP igazgatóság és az Erdészet támogatását.


Barlangkutatás

Bányász-barlang

Egyesületünk tagjai már a kezdetek, azaz 2010 óta oroszlánrészt vállalnak a bükkfennsíki Bányász-barlang kutatásában. A rendszeres és kitartó munkának köszönhetően a barlang idén felkerülhetett a hazai legmélyebb barlangok dobogójára.
A feltárást folyamatosan követi a barlang térképezése, idén a Bükki Nemzeti Park 2012-es megbízásának köszönhetően. A bejárat és a feneketlen-akna közötti legrégebben ismert szakaszok térképét készítettük el az Ódorvári Barlangkutató Egyesület tagjaival együttműködve. Így egységesen magas színvonalú térképanyag állt rendelkezésünkre az egész barlangról.
Az elkészült térkép "Letöltések" menüpont alatt elérhető.
Az augusztusi kutatótáboron két újabb akna várt minket, a Vasas-akna alatt régóta türelmesen hosszabbított kutatótáró végén...

A Karszt- és Barlang alapítvány pályázatán 69 000 Ft-ot nyert egyesületünk a Bányász-barlang feltárására.
Az elnyert összegből egy pár új barlangi telefont szereztünk be a Francia Barlangi Mentőszolgálattól, illetve létrát és megfelelő rögzítési pontokkal ellátott köteleket helyeztünk el, megkönnyítve lenti mozgásunkat.


Shito-Ryu Karate délután

Sikeres nyár végi karate délután került megrendezésre augusztus 30-án a Renraku-Ryu Karate Sportegyesület és egyesületünk közös szerve-zésében. A délután folyamán mintegy 60 fő vett részt nagyrészt Tiszalúc, Bőcs, Gesztely, Alsódobsza karate edzésre járó fiataljaiból. Gyülekező alkalmával már többen kipróbálták a barlangjáró kötéltechnikát, majd eligazítás után 3 és 5 km-es terepfutással kezdődött a nap a tátorján tanösvény csodálatos, de meglehetősen nehéz technikai akadályokkal teli terepén. Rövid lazítás, pihenő után sorverseny következett, majd a paprikás krumpli, és egyéb finomságok elfogyasztása után kötélen lehetett mászni 18 méter magasságig, ahonnét feszes kötélpályán lehetett lecsúszni. Íjászat, karikás ostor csattogtatás, lándzsadobás is várta az érdeklődőket, akik rövid időre elmerülhettek a páncélos lovagok világába. Csak a sötétedés vetett véget a kiváló napnak, amit követett a hajnalig tartó pincelátogatás az Alsódobszai pincesoron.
Köszönjük minden szülő segítségét, akik különféle finomságokkal is hozzájárultak a délutánhoz és az Alsódobszai önkormányzat segítségét a terület biztosításához.


6. TÁTORJÁN TANÖSVÉNY TÚRA és EGYESÜLETI NAP

2013. július 13.

Egyesületünk eddigi legsikeresebb, legjobban megszervezett nyári tanösvény túrája, és egyesületi napja bonyolódott le július 13-án. A túrára 50 fő indult el, majd érkezett vissza a gyönyörű környezetben lévő Gőce-lakhoz, mely körüli területet Bűdi Károly polgármester és családja biztosította.
Legnagyobb újdonság a profin megépített színpad volt, melyet Nagy Béla tervezésével és segítségével falubeli fiatalok állítottak fel. Nagy sikerrel, első alkalommal képviselték magukat különféle természetvédelmi szervezetek is.
A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Bükki helyi csoportja madárodú típusokat, védett madárfajokat mutatott be és ismertette a madárvédelem fontosságát, programjaikat, bekapcsolódási lehetőségeket.
A Mályi Természetvédelmi Egyesület gyurgyalag, partifecske védelmi programját, és egyesületük célkitűzéseit mutatta be.
Magas színvonalú kiadványaikkal képviselte magát az Abaúj Zemplén Értékeiért Közhasznú Egyesület.
Az Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért Alapítvány érdekes napelemes maketteken mutatta be a fenntartható, energiatakarékos gazdálkodás lehetőségeit.
A fáradt túrázókat babgulyás fogadta, továbbá büfé állt rendelkezésre és házi készítésű sajtokból kóstolhattak a vendégek Polyák László sajtkészítő jóvoltából.

A délután folyamán színvonalas bemutatót láthattunk a bőcsi Shyto-ryu karate egyesülettől és a taktaharkányi Spry Dance Club tánccsoport tagjaitól.
Minden résztvevő kipróbálhatta egyesületünk tagjai által biztosított íjászatot, és akinek kedve volt kezébe vehette a karikás ostort vagy egyéb középkori fegyverek bármelyikét.
Az esti hangulatot a Killer Surprise zenekar alapozta meg táncosaival, őket követve pedig a Tárorján rock együttes szórakoztatta a résztvevőket. A koncertek után hajnalig tartó zenés mulatsággal, tánccal ünnepelhettük meg a napot. A rendezvényről képek egyesületünk facebook oldalán találhatóak.


NATURE FEST - I. Mályi Természetvédelmi Fesztivál

Sérült gólyák, akiket a Madármentő Alapítványtól dr. Déri János vett át az ATE-tól Első alkalommal került megrendezésre a Mályi Természetvédelmi Fesztivál, amelyen Egyesületünk is - neves kiállítók mellett - bemutatkozhatott. Több száz érdeklődő válogathatott a színes programkínálatból. Többek között lehetőség volt állatsimogatásra, élő társasjátékra, megújuló energiával működő játékok megismerésére illetve a szakmai előadásokon keresztül betekintést nyerhettek a természetvédelem különböző formáiba.

Köszönjük a bemutatkozási lehetőséget a Mályi Természetvédelmi Egyesületnek!


XIII. Kocsonyafesztivál

Egyesületünk február 22-24. között a XIII. Kocsonyafesztivál területén felállított Zöld Sátroban kapott helyet, ahol a zord időjárás ellenére több százan ismerhették meg az egyesület tevékenységeit, a Tátorjános tanösvényt, a Hernád folyó természeti értékeit, valamint a bükki Bányász-barlang kutatásának eredményeit. A gyerekeket képkirakóval, különféle madár, növény és emlős fajismereti játékokkal vártuk.
Természetismereti totonk kitöltői között kisorsoltunk 1-1 tanösvényi túrát, overallos barlangtúrát, sziklamászó túrát a Zemplénben illetve egy hétvégi kenutúrát a Hernád folyón.
A nyerteseket e-mailben értesítjük. Gratulálunk a nyereteseknek!

Aki az előadásokat is figyelemmel követte, az Sűrű Pétertől megtudhatta milyen eredményekkel járt eddig a bükki Bányász-barlang kutatása és mi várható a jövőbeni feltárások alkalmával. Bereczky Attila pedig az egyházi épületekben található gyöngybaglyokról és denevérekről, valamint a Hernád folyó természeti értékeiről tartott bemutatót.

Köszönjük a színvonalas szervezést a Zöld kapcsolat Egyesületnek!


Bagolylesen az MME Bükki helyi csoportjával

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) 34.Bükki helyi csoportjának aktív Miskolci tagjai szervezték meg több természetvédelmi szervezet közreműködésével a Miskolci bagolylest az egyetem parkjában február 16 án. Rengeteg érdekes programot kínált a rendezvény kicsiknek és felnőtteknek egyaránt. Egyesületünk tagjai a barlangkutató kötéltechnikában használatos mászási módszert ismertette meg az érdeklődőkkel és csigarendszerrel (flashenzug) lehetett megpróbálni 30 kg feletti sziklakövet a magasba emelni. Bővebb információ a főszervező weboldalán található: http://www.mmebukkihcs.eoldal.hu/cikkek/beszamolok-programjainkrol/2013.02.16.-miskolci-bagolyles-beszamolo.html


Barlangos Nap a Bükkben

Február 16-án, szombaton az egyesület barlangászattal is foglalkozó tagjai és külső érdeklődők több kis-fennsíki barlangot is végiglátogattak az egyesület szervezte Barlangos Napon. Először az abszolút kezdő szintű, szabadon látogatható Csókási-barlangot jártuk be, majd a Csókás-réti-víznyelőt. A Vénusz-barlang bejáratát vastag földtakaró fedte be, úgyhogy ez most kimaradt a programunkból, de legközelebb felkészültek leszünk.
Mindenki nagy lelkesedéssel birkózott meg a szűkületek, mászások és pocsolyák jelentette kihívásokkal. Reméljük megtetszett nekik ez a rejtett világ.


VI. Szakmai nap

Hatodik alkalommal 45 fő részvételével sikeresen zajlott le szakmai napunk. A kezdődő hófúvás ellenére számos településről érkeztek hozzánk előadók, hallgatók. Alsódobszai lakosokon kívűl Szegilong, Tiszaladány, Taktakarkány, Tiszaújváros, Mezőkövesd, Kismaros, Miskolc, Megyaszó, Felsőzsolca, Szerencs, Bodrogkeresztúr, Eger, Ond, Hernádkak, Tiszalök, Golop településekről. A diavetítések szüneteiben lángost, süteményt, teát fogyaszthattak a résztvevők, de a bevállalősabbak Nagy Béla Alsódobszai vörösborából is fogyaszthattak. Köszönjük mindenkinek a felajánlásokat, és a tagtársak szervező tevékenységét!

Alsódobszai Hernádmenti Természetvédelmi Kulturális és Sport Egyesület
VI. Szakmai nap programjai

2013 Február 9 Szombat 10.00
Alsódobsza Kultúrterem

10.00 Megnyitó:
zene: Molnár Lilla-Bereczky Ágnes zongora négykezes

Bűdi Károly polgármester
- Alsódobsza történelmének bemutatása

Előadások:
Levezető elnök: Bereczky Attila

10.30-11.00
Dr. Horváth Márton (Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület MME)
- Parlagi sas védelmi program bemutatása, illegális mérgezések Magyarországon

11.00-11.30
Bodnár Mihály (Tiszatáj Környezet és Természetvédelmi Közalapítvány)
- A Tiszatáj Közalapítvány bemutatása

12.00-13.00: Ebédszünet (lángos, tea

13.00-13.30

Bodnár Mihály
- Természet képekben (vetítés természetképekből)13.30-14.00
Dobai Ádám - Danyikó Zoltán-Sűrű Péter
Az ATE 2012 es tevékenységének bemutatása, a Bányász barlang feltérképezésének, kutatásának legfrissebb eredményei

14.00-14.30
Serfőző József (Természetvédelmi őr-Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság)
- Fehérgólya felmérés és védelem a Hernád völgyben

14.30-15.00
Varga Tibor (Hernádkak Polgárőr Egyesület)
A Megyaszói Tátorjános Természetvédelmi Terület hulladékmentesítése projekt bemutatása
Téli túra

Január 19 én indult útnak, kellemes téli hóesésben 23 fő. Helyi lakosokon kívül az alábbi településekről jöttek túrázóink: Tiszaújváros, Nagykinizs, Nyíregyháza, Szerencs, Tarcal, Ond, Mád, Taktaharkány, Miskolc. A Református templom megtekintése után az Alsódobszai pincéknél töltötték fel magukat túrázóink forró védőitallal, majd láttak neki a túrának. A túra útvonalának a negyedénél egy véletlen csúszás miatt egyik túrázónk csuklótörést szenvedett, melyet elsősegélyben jártas túravezetőink stabilizáltak, készenlétben álló tagjaink pedig sikeresen végrehajtották mentését a rendkívül rossz terepviszonyok mellett. Szerencsére a baleset nem szegte senki kedvét a tovább haladástól. Délután 15.30 kor érkezett vissza a társaság Alsódobszára, ahol az egyesületi tagok lángossal és forró itallal várták a fáradt túrázókat. Köszönjük a téli túránkhoz adott felajánlásokat Nagy Bélának és Danyikó Andrásnak! http://www.boon.hu/teli-arcat-megmutatta-a-hernad-volgy/2171773
Szóljon hozzá

Név:
E-mail:
Az e-mail cím nem jelenik meg az oldalon
Szöveg:
“Semmi sem rombolja annyira az ember testét, mint a tartós tétlenség.” (Arisztotelész)

Honlapkészítés