ATE
Alsódobszai Hernádmenti Természetvédelmi Kulturális és Sport Egyesület

Egyesületi bál 2015

November 21-én rendeztük meg egyesületi bálunkat 41 fő részvételével. A rendezvény megnyitója után rövid műsorként Ferenczi Krisztián előadásában egy trombitadarabot hallhatott a közönség. A fiatal tehetséget követve Bereczky Ágnes és Bereczky Attila egy négykezes zongoradarabot adott elő, végül egy rögtönzött kórus zárta az előadást az Üzenet a kék bolygónak című dallal. Az éjszaka folyamán a kiváló, minőségi zenét a Rumba Roll Zenekar (Váradi Ádám, Nagy Péter) szolgáltatta egyesületünknek felajánlásképpen, melyet ezúton is nagyon köszönünk! A finom töltött káposztát és sült karajt Bajnay Pál biztosította. Éjfélkor a tombolán különféle ötletes ajándékokat nyerhettek a résztvevők, élő állatként nyúl és liba nyeremény is volt. A keményebb mag egészen hajnal 5 óráig tartotta a frontot. Mindenki jól érezte magát, minden segítséget ezúton is köszönünk!


VIII. Tanösvény túra

Nyolcadik alkalommal került megrendezésre túrával egybekötött egyesületi napunk.
Mintegy 40 fő indult neki a Tátorján Tanösvény 17 km-es távjának. Első állomásként az alsódobszai református templomban köszöntötte a túrázókat Bűdi Károly polgármester. A nyári hőségben jól esett Szentistvánbaksára közeledve a Hernád folyó vízében kicsit hűsölni. A Gőce-lakhoz visszatérve a megfáradt túrázókat vaddisznópörkölt várta. Lehetőség nyílt íjászkodásra, a gyerekeknek játszóasztal volt kialakítva. A délután folyamán zenélt az egyesület tagjaiból álló Tátorján Rock Együttes, őket követve pedig Golenya Dávid biztosította a talpalávalót.
Köszönjük Bűdi Károly polgármester úrnak a helyszín biztosítását valamint Kiss Ferencnek a pörkölthöz a vaddisznó felajánlást.
A túrától készült képek megtekinthetőek az egyesület facebook oldalán


Madarak és fák napja


Terepfutó verseny

Május 1-jén első alkalommal rendeztünk terepfutó versenyt a tanösvény egyik legnehezebb, 3 km-es szakaszán.
A verseny eredményei (nehéz 3 km-es terepszakasz Focipálya-Meggyes-Tatárkút-Gőce lak): 1. Bérczes Botond 18.36, 2. Verbó Zsófia 18.58, 3.Hajdú Dorottya 19.24, 4. Lakatos Ádám 19.25, 5. Bűdi Imre 26.43.
A rendezvény a Gőce laknál ért véget, ahol eredményhirdetésig különféle ügyességi feladatok, és kötélpálya volt felállítva. Párhuzamosan a falu Majálisa is ott volt megrendezve, ahol szalonnasütésre, közös beszélgetésre, és játékokra is maradt idő.


VIII. Szakmai nap

Február 21-én bonyolítottuk le szakmai napunkat 30 fő részvételével az Alsódobszai Kultúrteremben. Az alább felsorolt előadások előtt Nagy Béla alpolgármester nyitotta meg a rendezvényt, majd Molnár Lilla fuvolajátékában gyönyörködhettünk, aki később újabb darabokat mutatott be, zongorán is. Az ebédidőben kenyérlángost, és egyéb helyi finomságokat fogyaszthattak a jelenlévők. A délutáni szekciót Bűdi Károly polgármester nyitotta meg, akit egyesületünk Tiszteletbeli taggá választott. Tiszteletbeli taggá azokat választja egyesületünk közgyűlése, aki kimagaslóan segíti a térség ezen belül is Alsódobsza népszerűsítését, fejlődését. Köszönjük munkásságát, és támogatását!
A napon a helybélieken kívül a következő településekről képviseltették magukat: Miskolc, Mogyoróska, Bükkaranyos, Megyaszó, Tiszaújváros, Taktaharkány, Bodrogkeresztúr. A nap zárását követően megtekintettük az Ifjúsági klubban Majercsák Bertalan fotókiállítását, majd az este folyamán még néhányan maradtak az Alsódobszai Ifjúsági Klub által szervezett Retro Diszkóban.


Előadások:
10.30-11.00 Szörényi András Gábor
(Igazgató helyettes – Hermann Ottó Múzeum)
"Újrahasznosított várak" Huszita erősségek és előzményeik a Sajó-völgyében
11.00-11.30 Sűrű Péter - Rántó András
(Barlangi kutatásvezetők)
Új csúcs a Bükk fennsík mélyén - A Bányász-barlang kutatása.
11.30-12.00 Dobai Ádám - Kovács Georgina
(ATE főtitkár, titkár)
ATE 2014 évben megvalósított programjainak bemutatása

12.00-13.00 Ebédszünet (kenyérlángos, tea)

13.00-13.30 Egyed János
Sparthatlon -246 km futva
13.30-14.00 Somoskői Péter
(Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Bükki Helyi Csoport)
A Bükki Helyi Csoport bemutatása, Gyurgyalag és partifecske állományfelmérés
14.00-14.30 Majercsák Bertalan
„Töredékek környékünk természeti szépségeiből” – vetítés természetképekbőlTéli túra

Február 7-én került sor a Téli túra lebonyolítására. Sajnos az előző nap kedvezőtlen időjárása sok mindenkit elriasztott, így a jó idő ellenére 7 fő vágott neki a túrának. Napos, hideg szeles időben indultunk útra, délután 15.00 körül érkeztünk vissza az ifjúsági klub épületéhez, ahol lángost sütöttünk. A délután folyamán még csatlakoztak néhányan a csapathoz és etébe nyúló beszélgetés zárta a túrát.


Fotókiállítás Alsódobszán


Január 23-án került sor az Alsódobszai Ifjúsági klub, és egyesületünk közös szervezésében Majercsák Bertalan fotókiállítására, mely aktuális lett a magyar kultúra napja alkalmából. A kiállításon Bereczky Ágnes klubvezető bonyolította le a rendezvényt, melyet Bűdi Károly polgármester nyitott meg. Ezt követően a művész rövid előadásában ismertette a képek készítésének folyamatát, annak nehézségeiről számolt be, majd a megjelentek kérdéseket tehettek fel a képek készítőjének. A kiállítás aktualitása, hogy a fotókon szereplő természeti értékek mindegyike megtalálható környezetünkben, sőt van olyan faj ami pár km-re készült falunktól. A képek mellett rövid ismertetőt kaphattunk az azokon szereplő fajok elterjedéséről, etológiájáról. A kiállítás megtekintése után a szeretetvendégségen szendvicset, frissen sült pogácsát, fánkot kóstolhattak meg a résztvevők, közben folyamatos képvetítésen csodálhattuk meg az egyéb felvételeket.
A délután folyamán 40 fő kereste fel a kiállítást, voltak akik távolabbról is érkeztek emiatt. A kiállítás február 23-ig tekinthető meg az alsódobszai Ifjúsági Klubban.
“Semmi sem rombolja annyira az ember testét, mint a tartós tétlenség.” (Arisztotelész)

Honlapkészítés