ATE
Alsódobszai Hernádmenti Természetvédelmi Kulturális és Sport Egyesület


Üzenőfal


Név:

Üzenet (max. 100 karakter):


X. Egyesületi nap és túra a Tátorján tanösvényenA víz világnapja és a halak napja

A halak napja, és a víz világnapja alkalmából tartottak előadást egyesü- letünk tagjai az Alsódobszai általános iskolai tanulóknak, és óvodásoknak, melyet nagy érdeklődés, és kíváncsiság fogadott.
A Hernád-folyó bemutatása után leggyakoribb, a Hernádban is előforduló halaink bemutatása következett, majd 17 halfajt (10 őshonos, 7 nem őshonos három színváltozatban) élőben, akváriumban tekinthettek meg a gyerekek. A kevésbé érzékeny halakat kézbe is vehették "simogathatták" mindenki örömére. A tízlábú rákok alaktani jellemzőit egy ameikai vörös rákon mutattuk be, akit szintén kézbe vehettek.
Az óvodások halas színezőt, harcsás matricát, az iskolások év hala naptárat, őshonos, nem őshonos fajokat bemutató matricát kaptak ajándékba.
Felhívtuk a figyelmüket halaink érzékenységére, védelmükre, egyedülálló Hernád-folyó jelentőségére, közelségére.Emléktábla a Tátorján Tanösvényen

Egyesületünk a természet szépségének bemutatása mellett fontosnak tartja a kulturális, történelmi értékek közvetítését is. Ennek újabb ékes bizonyítéka az 1848/49-es forradalom és szabad- ságharc év fordulójára, Szentistván- baksán fel állított Keményfi József emléktábla (5/a).
A táblán elhelyezett információk, illetve fotók alapján képet kaphatunk ennek a feledésbe merült szabadságharcos életének főbb állomásairól, melynek kiindulási pontja szülőfaluja, Szent-istvánbaksa volt. Ezt követően harcolt a forradalom oldalán, majd a szabad- ságharc végéig ő vezette a híres „Pesti egyetemi légiót”. A fegyverletétel után Amerikába emigrált, ahol részt vett a polgárháborúban az északiak oldalán. A végzet azonban Magyarországon érte utol Zilahon.
Reményeink szerint az arra járó túrázó miután végigtanulmányozza a táblán szereplő irományt, illetve képeket egy néma főhajlítással adózik emléke előtt, majd tovább viszi Keményfi József hírét, kiemelve őt ezzel az elfelejtett hősök panteonjából.X. Szakmai nap

Már 2017. február 17-én, pénteken elkezdtük a tizedik, jubileumi szakmai napunk előkészületit, egy fél Mangalica sertés feldolgozásával, melyben nagy segítségünkre volt a mogyoróskai Csonkás tanyáról a Németh házaspár. Másnap szakmai előadásokkal folytatódott a rendezvény az Alsódobszai Kultúrteremben. A nap folyamán mintegy 40 fő jelent meg rendezvényünkön, melyet Bereczky Attila elnök vezetett le. Helyi kórusunk az Üzenet a kék bolygónak című dallal nyitotta meg a napot, amit Bereczky Ágnes, és Nagy Péter harsonaduója követett. Bűdi Károly polgármester köszöntő szavai után Huber Attila a Hernád természeti értékeit, Juhászné Türke Ildikó növénytani, Csipkés Roland halfaunáját mutatta be. Ebédszünetben tárcsás hús, hurka, kolbász, kocsonya, tepertő, és különféle tájjelegű italok várták az érdeklődőket. Ebéd után Vivaldi - Négy évszak, Tél lassú tételét játszotta el fuvolán Molnár Lilla, akit Kerekes Sándor orgonaművész kísért zongorán. A délutáni szekciót Kmetty Zsolt (Vidám-vidra Vízitúrák) kezdte el, aki a Hernád turisztikai lehetőségeit taglalta, majd Dobai Ádám titkárunk mesélt az elmúlt 10 évről, és a jövőbeli tennivalókról. Az előadást Danyikó Zoltán tagtársunk zárta, aki a Hernád völgy történelmét mutatta be.
A két napról készült fényképek az Egyesület facebook oldalán láthatóak.
A Globo Televízió riportja a szakmai napról pedig itt tekinthető meg.Jubileumi Szakmai NapTéli túra

Január 21-én szombaton Téli túrát szervezünk, amely a legexrtémebb idő esetén se fog elmaradni. Indulás reggel 09.00-kor, Alsódobsza sportpálya elöl. A 15 km-es táv megtétele után az ifjúsági klubban tea, forraltbor, lángos és melegedő várja a túrázókat.
Részvételi díj 500 Ft, mely tartalmazza a meleg védőitalt, lángost, túravezetés költségét. Ajánlott a réteges, meleg öltözködés. A túra egy rövid szakaszát a befagyott Ó-Hernád jegén tesszük meg.
Jelentkezés: Január 19-ig! Tel: 06-30-998-21-78
“Semmi sem rombolja annyira az ember testét, mint a tartós tétlenség.” (Arisztotelész)

Honlapkészítés