ATE
Alsódobszai Hernádmenti Természetvédelmi Kulturális és Sport Egyesület


Üzenőfal


Név:

Üzenet (max. 100 karakter):

Katalin napi bál

November 25-én, ismét Katalin napján roptuk a táncot a kultúrterem falai között. A hangulatról Váradi Ádám és Nagy Péter gondoskodtak, akikben ezúttal sem csalódtunk. A táncolástól még az elfogyasztott ízletes disznótoros vacsora sem vette el a megjelentek kedvét. Teli hassal, légies mozdulatokkal vetették magukat az éjszakába. Penget a gitár, sziporkázott a szintetizátor, miközben a párok folyamatosan állták a sarat tánctudásban, kitartásban. Pihenőre csupán az éjféli tombolahúzáskor került sor, amikor is mindenki próbára tehette szerencséjét. Ezt követően a mulatság a nap első sugaraiig tartott.


X. Egyesületi nap és túra a Tátorján tanösvényen

Nyári túra és családi nap

Eddigi legtöbb résztvevővel tartottuk meg egyesületi napunkat Július utolsó hétvégéjén. Az ország különböző pontjairól érkeztek hozzánk. 180 résztvevő közül 60 fellépő volt. A túrának 60 fő vágott neki. Az Alsódobszai református templom megtekintésekor Bűdi Károly polgármester köszöntötte a megjelenteket, és bemutatta a falu történetét. A Tátorjános természetvédelmi terület megtekintése után minden túrázó visszatért a sportpályára, ahol már kétféle gulyás (vaddisznó, házisertés) várta készen a megjelenteket. Sok gyerek jelent meg a rendezvényen, ahol ugrálóvár, vattacukor, kötélpálya, íjászat várta őket, ám az igazi meglepetés a tűzoltók habpartija volt. Az előadók közül elsőként a Szerencsi VSE Shotokan karate bemutatója következett, majd Adrienn Jordán musical és könnyűzene műsora. A Spry Dance Club műsora után Tücsök Szabi szórakoztatta a kicsiket, nagyokat egyaránt. Este a Tátorján Rockegyüttes jubileumi 10 éves koncertje következett, ahol régi tagok is megjelentek a színpadon. Az éjszaka pedig a külföldi rock feldolgozásokat játszó NB Band mutatkozott be melynek szintén nagy sikere volt. A mulatságot pedig a Bues Sky Band reggeig tartó műsora zárta. Köszönjük minden tag és nem tag szervezésben nyújtott segítségét, Bűdi Károly polgármester Úrnak és az Alsódobszai Önkormányzatnak a helyszín biztosítását, Kiss Ferenc tag társunk vaddisznó felajánlását. Az egész napi profi hangosítást Ferenc Szabados és Péter Szabados biztosította részünkre. A rendezvényre való kenyérmennyiséget a helyi kisbolt (Katona és Társa Bt ajánlotta fel. Köszönjük minden fellépőnek, résztvevőnek akik színesítették jelenlétükkel, műsorukkal rendezvényünket!


Madarak és fák napja

Május 13-án rendeztük meg a madarak és fák napját a Tátorján tanösvényen, melyen az alsódobszai iskolások kiegészülve egy lelkes óvodás gyermekkel vettek részt.
Mivel még hajnalban rengeteg eső esett, reggel 9-kor az alsódobszai parkban természetismereti kvízjátékokkal, ügyességi feladatokkal töltöttük az időt. Az Aggteleki Nemzeti Park Zempléni tájegysége 10 db, míg egy lelkes szülő, Tóthné Farkas Melinda Megyaszóról 2 db madárodút ajándékozott, amelyek közül minden gyermek a kiválasztott "saját" odúját megfestette és kihelyezte a parkban.
Az odúk kihelyezése után elindultunk túrázni a tanösvényen az Ó-Hernádnál lévő pihenőhelyhez. Sajnálattal szembesültünk, hogy vandálok az összes ismeretterjesztő táblát és szemetest eltávolították, de még a közelből is elvitték, ami elég nagy fizikai munkát igényelhetett.
A helyszínen a vízi makrogerinctelen világgal ismerkedhettek meg testközelből a gyermekek, majd a Hernád-folyónál a halakkal, amelyeket meghatározásuk után visszaengedtük a folyóba. Szerencsés helyzetben voltunk, mivel sikerült küszön, razbórán kívül ritkább, védett fajokat is fogni, mint a szivárványos ökle vagy a vágó csík. Útközben a fák és madarak ismertetése se maradt ki.
A fáradt és sárban meghempergett túrázókat már kész sült szalonna, hagyma és kenyér várta, amelyet mindenki úgy evett, mintha a héten most ennének először. A nap végén pedig még mindenki játszhatott kedvére, amíg meg nem érkezett a vihar.
Köszönjük Bűdi Károly polgármesternek a Gőce-lak helyszínének biztosítását, és Beatrix Katonáné Franku (Alsódobszai vegyesbolt) kenyérfelajánlását.


A víz világnapja és a halak napja

A halak napja, és a víz világnapja alkalmából tartottak előadást egyesü- letünk tagjai az Alsódobszai általános iskolai tanulóknak, és óvodásoknak, melyet nagy érdeklődés, és kíváncsiság fogadott.
A Hernád-folyó bemutatása után leggyakoribb, a Hernádban is előforduló halaink bemutatása következett, majd 17 halfajt (10 őshonos, 7 nem őshonos három színváltozatban) élőben, akváriumban tekinthettek meg a gyerekek. A kevésbé érzékeny halakat kézbe is vehették "simogathatták" mindenki örömére. A tízlábú rákok alaktani jellemzőit egy ameikai vörös rákon mutattuk be, akit szintén kézbe vehettek.
Az óvodások halas színezőt, harcsás matricát, az iskolások év hala naptárat, őshonos, nem őshonos fajokat bemutató matricát kaptak ajándékba.
Felhívtuk a figyelmüket halaink érzékenységére, védelmükre, egyedülálló Hernád-folyó jelentőségére, közelségére.


Emléktábla a Tátorján Tanösvényen

Egyesületünk a természet szépségének bemutatása mellett fontosnak tartja a kulturális, történelmi értékek közvetítését is. Ennek újabb ékes bizonyítéka az 1848/49-es forradalom és szabad- ságharc év fordulójára, Szentistván- baksán fel állított Keményfi József emléktábla (5/a).
A táblán elhelyezett információk, illetve fotók alapján képet kaphatunk ennek a feledésbe merült szabadságharcos életének főbb állomásairól, melynek kiindulási pontja szülőfaluja, Szent-istvánbaksa volt. Ezt követően harcolt a forradalom oldalán, majd a szabad- ságharc végéig ő vezette a híres „Pesti egyetemi légiót”. A fegyverletétel után Amerikába emigrált, ahol részt vett a polgárháborúban az északiak oldalán. A végzet azonban Magyarországon érte utol Zilahon.
Reményeink szerint az arra járó túrázó miután végigtanulmányozza a táblán szereplő irományt, illetve képeket egy néma főhajlítással adózik emléke előtt, majd tovább viszi Keményfi József hírét, kiemelve őt ezzel az elfelejtett hősök panteonjából.


X. Szakmai nap

Már 2017. február 17-én, pénteken elkezdtük a tizedik, jubileumi szakmai napunk előkészületit, egy fél Mangalica sertés feldolgozásával, melyben nagy segítségünkre volt a mogyoróskai Csonkás tanyáról a Németh házaspár. Másnap szakmai előadásokkal folytatódott a rendezvény az Alsódobszai Kultúrteremben. A nap folyamán mintegy 40 fő jelent meg rendezvényünkön, melyet Bereczky Attila elnök vezetett le. Helyi kórusunk az Üzenet a kék bolygónak című dallal nyitotta meg a napot, amit Bereczky Ágnes, és Nagy Péter harsonaduója követett. Bűdi Károly polgármester köszöntő szavai után Huber Attila a Hernád természeti értékeit, Juhászné Türke Ildikó növénytani, Csipkés Roland halfaunáját mutatta be. Ebédszünetben tárcsás hús, hurka, kolbász, kocsonya, tepertő, és különféle tájjelegű italok várták az érdeklődőket. Ebéd után Vivaldi - Négy évszak, Tél lassú tételét játszotta el fuvolán Molnár Lilla, akit Kerekes Sándor orgonaművész kísért zongorán. A délutáni szekciót Kmetty Zsolt (Vidám-vidra Vízitúrák) kezdte el, aki a Hernád turisztikai lehetőségeit taglalta, majd Dobai Ádám titkárunk mesélt az elmúlt 10 évről, és a jövőbeli tennivalókról. Az előadást Danyikó Zoltán tagtársunk zárta, aki a Hernád völgy történelmét mutatta be.
A két napról készült fényképek az Egyesület facebook oldalán láthatóak.
A Globo Televízió riportja a szakmai napról pedig itt tekinthető meg.Jubileumi Szakmai Nap


Téli túra

Sok év után először sikerült igazi téli túrát szerveznünk az időjárásnak köszönhetően. Nem sokan voltunk, de aki ott volt annak felejthetetlen élményben volt része. 7 fő vágott neki az útnak, utunk elején az Alsódobszai református templomban rövid falutörténetben részesültünk Bűdi Károly polgármester Úrnak köszönhetően. Az út során megmutatta a Hernád az igazi téli arculatát. Utunk a Nagykinizsi Vidám Vidra Vízi táborban - Hernád Vízitúrák- ért véget, ahol kiváló vendéglátásban részesültünk, majd az Alsódobszai Ifjúsági Klubban lángossütéssel ért véget a nap.
“Semmi sem rombolja annyira az ember testét, mint a tartós tétlenség.” (Arisztotelész)

Honlapkészítés