ATE
Alsódobszai Hernádmenti Természetvédelmi Kulturális és Sport Egyesület

Keresés a honlapon


Üzenőfal


Név:

Üzenet (max. 100 karakter):


Szavazás


Geoláda

"Mi van a ládában?"

A kérdés-felelet játék egyik változata a „Mi van a ládában?”. Valakit kiküldenek a teremből, az lesz a kérdező. A többiek megállapodnak egy tárgyban vagy személyben, amit a kérdezőnek kell kitalálnia. Alsódobszán például úgy játszották, hogy a kitaláló mindenkitől megkérdezte: „Mi van a ládában?” Erre olyasmit kellett felelni, ami a gondolt tárggyal vagy élőlénnyel kapcsolatos.
Ma újra láda lázban ég a környék, ugyanis a tanösvényen is lehetőség nyílik a geocaching-ra, egy lelkes túrázónak köszönhetően.
A geocaching (ejtsd: "geokesing") az Egyesült Államokból kiindult természetbarát hobbi, melyet Magyarországon hivatalosan a Magyar Geocaching Közhasznú Egyesület (MGKE) képvisel. A lényege, hogy egy jól lezárt ládikát a vállalkozó kedvű játékos elrejt egy általa kiszemelt, megismerésre, felfedezésre érdemesnek ítélt helyen, és egy GPS készülékkel rögzíti a rejtekhely (ez a "cache") pontos koordinátáit.
A „kincsesládában” található egy napló-füzet, egy kétnyelvű üzenet a megtalálónak, egy íróeszköz és valami apró kis ajándék, ami a megtalálót illeti, amiért cserébe a kincsvadásznak egy másik apró ajándékot kell magával vinnie, és a rejteket megtalálva a dobozban lévő tárggyal kicserélni, hogy a következő sikeres játékosnak se kelljen üres kézzel távoznia.
A kincskeresésről, s a láda helyéről további részletek a A Magyar Geocaching Közhasznú Egyesület hivatalos lapján.
“Semmi sem rombolja annyira az ember testét, mint a tartós tétlenség.” (Arisztotelész)

Honlapkészítés